To je razvidno iz otvoritvenega poročila, ki ga je včeraj objavil stečajni upravitelj Infonda Holdinga Marko Zaman. Omenjeno poročilo razkriva, da je nekoč eden najpomembnejših domačih finančnih holdingov do konca lanskega leta tako rekoč obubožal. Na sedmih transakcijskih računih v slovenskih in tujih bankah je tako imel skupaj manj kot 35.000 evrov. Od vrednostnih papirjev je imel v lasti vrednostne papirje Mercatorja in pivovarne, ki so na borzi skupaj vredni manj kot šest milijonov evrov, petodstotni delež v Thermani in skoraj pol milijona lastnih delnic. Za primerjavo: na dan začetka stečajnega postopka je imel holding za skoraj 160 milijonov dolgoročnih in kratkoročnih obveznosti. Sodeč po otvoritveni bilanci je imel skupaj kar 210 milijonov evrov obveznosti do upnikov, aktiva (torej premoženje) pa v isti bilanci ne presega 14 milijonov evrov.

Poleg enega milijona litrov vina, ki jih je pri Infondu Holdingu v zameno za pol milijona evrov vredno posojilo zastavila družba Vinag sadjarstvo, je Infond Holding po podatkih stečajnega upravitelja še lastnik dela računalniške opreme. Večji del te je podjetje po ugotovitvah upravitelja ob posredovanju nekdanjega generalnega direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota prodalo mariborskemu podjetju Keter Invest, pri čemer upravitelj opozarja, da je cenitev tega premoženja opravil kar kupec sam.

Poročilo še razkriva, da je Infond Holding, ki je plače zaposlenim po blokadi računov izplačeval prek transakcijskega računa družbe Infond Holding 1, pred stečajem opravil več nepojasnjenih denarnih transakcij. Med njimi izstopa nakazilo 60.000 evrov na transakcijski račun v Italiji, ki je v lasti tamkajšnjega odvetnika Giorgia Spania. Nekdanji direktor Infonda Holdinga Pierpaolo Cerani naj bi mu ta denar nakazal za svetovanje pri pogajanjih z investicijskim skladom GEM Global Yield Fund Limited s Kajmanskih otokov o dvesto milijonov evrov vredni rešilni dokapitalizaciji. Kot je znano, je ta propadla, ker banke upnice Infond Holdingu kljub tožbi niso želele vrniti zaseženih deležev Pivovarne Laško in Mercatorja. Po pogodbi, ki jo je s Spaniem podpisal Cerani, bi moral italijanski odvetnik za svoje storitve sicer prejeti 140.000 evrov.

"Stečajni postopek nad Infond Holdingom je, gledano pravno in ekonomsko, obsežen. V kritičnem času z vidika stečajnega postopka, zadnje leto pred uvedbo stečaja, je namreč stečajni dolžnik opravljal zahtevne finančne operacije, ki morajo biti kot celota predmet presoje tako s finančnega kot pravnega vidika," je v povzetku sporočila zapisal Zaman in poudaril, da bodo vzrok za stečajni postopek zagotovo visoki stroški sodnih taks. Medtem ko Zaman datuma stečaja ni upal napovedati, je dodal, da za dogodke, ki so sledili odstopu nekdanjega direktorja Matjaža Rutarja (avgusta lani), nima sogovornika.

primoz.cirman@dnevnik.si