Obrestna mera na grške desetletne obveznice je danes dosegla 11,142 odstotka, medtem ko je v torek znašala nekaj manj kot deset odstotkov. Razlika med obrestno mero na grške in nemške obveznice, ki veljajo za merilo v območju evra, se je tako danes povečala na 8,14 odstotne točke, potem ko je v torek znašala 6,34 odstotne točke.

Današnje obresti so najvišje, ki so jih za desetletne obveznice kdajkoli zabeležili v območju evra, z višjimi obrestnimi merami pa se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP soočata le še Pakistan in Venezuela. Obrestna mera na grške dvoletne obveznice je medtem danes dosegla 21 odstotkov.

Obrestne mere ne dolgoročne obveznice so pod velikim pritiskom tudi v Španiji, na Portugalskem in Irskem - v treh državah evrskega območja, ki se prav tako spopadajo z velikim dolgom, zato bi se lahko kmalu znašle v težavah pri zbiranju denarja na finančnih trgih.

K rasti obresti na grške obveznice je pripomogla tudi odločitev bonitetne agencije Standard&Poor's, ki je oceno za grški državni dolg v torek znižala na raven ničvrednosti. Grško finančno ministrstvo je to odločitev ostro obsodilo in vztrajalo, da "se ne ujema z resničnimi podatki".

"Katastrofi se lahko trenutno izognemo tako, da (Grčija) doseže načrtovano zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja v letošnjem letu in da pojasni, kako bo primanjkljaj zmanjšala leta 2011 in 2012, ter da uveljavi reforme za izboljšanje dolgoročne vzdržnosti javnih financ," je ocenila Margaret-Anne Orgill z inštituta IHS Global Insight.

Grška centralna banka je v torek sicer opozorila, da bi se lahko grško gospodarstvo letos skrčilo za več kot dva odstotka, kar je več od prvotnih ocen.

Standard&Poor's je v torek z A+ na A- oklestila tudi oceno za dolgoročni portugalski državni dolg, kar je na trgih še dodatno okrepilo strahove, da se bo grški sindrom razširil tudi na druge šibke države. Obrestna mera na portugalske desetletne obveznice je danes narasla z 5,501 na 5,954 odstotka, obrestna mera za dvoletne obveznice pa na 5,775 odstotka.

Portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos je v torek sicer zavrnil kakršnokoli povezavo med težavami Grčije in Portugalske. "Večina se strinja, da sta Portugalska in Grčija dve različni realnosti," je dejal dos Santos.

V Španiji je medtem obrestna mera na desetletne obveznice narasla na 4,233 odstotka, potem ko je v torek znašala 4,052 odstotka, na Irskem pa se je obrestna mera za enake obveznice zvišala na 5,451 odstotka, pred tem pa je bila na ravni 5,101 odstotka.