IMF je Grčiji že ponudil 15 milijard evrov pri zmanjševanju javnofinančnega dolga, ki trenutno znaša 45 milijard evrov. Zdaj pa po pisanju časnika, ki se sklicuje na neimenovane uradnike v Washingtonu in Atenah, razmišlja, da bi to vsoto povišal na 25 milijard evrov. Šlo naj bi za triletno posojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. IMF pisanja Financial Timesa za zdaj ni želel komentirati.

V EU, ki jo je Grčija prejšnji teden tako kot IMF uradno zaprosila za pomoč, medtem po besedah Van Rompuya potekajo pogajanja med Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko, IMF in grško vlado. Predsednik Evropskega sveta je še pojasnil, da naj bi v prihodnjih dneh pripravili poročilo, na podlagi katerega naj bi se voditelji držav območja evra na izrednem vrhu, ki bo predvidoma 10. maja, odločili glede triletnega skupnega programa za izvedbo pomoči Grčiji.

Grčija je za pomoč v okviru mehanizma usklajenih bilateralnih posojil držav v območju evra ob sodelovanju IMF zaprosila minuli petek. Posojila držav v območju evra naj bi v prvem letu znašala do 30 milijard evrov, skupaj s posojili IMF pa do 45 milijard evrov.

Dan po tem, ko je bonitetna agencija Standard&Poor's znižala oceno za grški državni dolg na raven ničvrednosti, so obrestne mere za grške državne obveznice danes presegle deset odstotkov in dosegle 10,149 odstotka, kar je največ doslej za kakšno od članic območja evra.

Grška kriza, ki se iz dneva v dan poglablja, in vse večji strah pred širitvijo 'grške bolezni' na države, kot so Portugalska, Španija in Irska, klestijo tečaj evra.

S skupno evropsko valuto se trenutno trguje pri 1,3158 dolarja, analitiki pa po pisanju ameriške tiskovne agencije AP napovedujejo, da bi se vrednost evra utegnila v prihodnjih dneh znižati do 1,30 dolarja. V letu 2008, na vrhuncu gospodarskega razmaha, je evro dosegel celo vrednost 1,60 dolarja.