"Mednarodni trgi se niso pozitivno odzvali na naše varčevalne ukrepe. Sprožitev mehanizma pomoči je nujna," je pojasnil grški premier George Papandreu. "Naši partnerji bodo storili, kar je potrebno, da nam ponudijo varen pristan, ki bo naši ladji omogočil ponovno izplutje," je še povedal ter dodal, da bo to tudi sporočilo trgom, da EU ščiti evro. V evropski komisiji so medtem dejali, da bodo prošnjo obravnavali hitro ter da bo končna odločitev sprejeta v nekaj dneh, in ne tednih, podobno pa je dejal tudi prvi mož IMF Dominique Strauss-Kahn.

"Zavedati se je treba, da jim denar ne bo na voljo že jutri. Grčija je začela formalni proces, sedaj mora komisija najprej preučiti prošnjo, nato bo sledil soglasen sklep držav članic. Te morajo sredstva zagotavljati v skladu s svojo nacionalno proceduro," nam je medtem pojasnil profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Mojmir Mrak. Na kakšen način bodo financirali 145 milijonov evrov pomoči, na ministrstvu za finance za zdaj ne vedo. Dejali so le, da preučujejo različne zakonodajno možne rešitve ter da bodo pomoč zagotovili najkasneje do konca junija.

Kar polovico obljubljenega paketa pomoči bosta financirali Nemčija in Francija, saj bo Nemčija dala predvidoma 8,4 milijarde evrov, Francija pa 6,3 milijarde evrov. Ravno v Nemčiji so s pomočjo Grčiji najbolj nezadovoljni, saj se jim, kot kažejo raziskave, zdi nepravično, da nemški davkoplačevalci plačujejo za grške napake. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je svojim državljanom včeraj zagotovila, da "mora Grčija uvesti zaupanja vreden varčevalni program, preden bo območje evra zagotovilo pomoč."

Ali lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo, da bodo tudi druge članice, ki so se znašle v hudih javnofinančnih težavah, med drugimi Španija, Portugalska in Irska, zaprosile za pomoč? "Četudi so si številke o primanjkljaju in dolgu podobne, držav ne smemo metati v isti koš. Španija je imela do pred nekaj leti uravnotežen proračun in njene težave so povezane z nepremičninsko krizo, medtem ko je denimo Irska sprejela konkretne ukrepe in ji zaupajo, da bo sposobna rešiti težave," je pojasnil Mrak

Po njegovem mnenju mora območje evra nujno zagotoviti neko sistemsko rešitev za reševanje držav članic v težavah. "Prva možnost je, da se poveča proračun EU, kar je malo verjetno, govori pa se tudi o ustanovitvi evropskega mednarodnega sklada. Dejstvo je, da bo treba nekaj storiti, če želimo, da bo evro svetovno kredibilna valuta," je dejal.

luki.nuredini@dnevnik.si