V OZS pojasnjujejo, da je preseganje načrta in ravni iz leta 2008 posledica "povečanja števila članov, deloma zaradi vpisa v obrtni register, deloma zaradi spodbud za samozaposlovanje ter boljše izterjave za pretekla leta, kot je bilo predvideno". Davčna uprava je za OZS od njenih članov, ki so k članstvu v zbornici zavezani z zakonom, izterjala milijon evrov članarine za pretekla leta, in sicer vse do leta 2007. Člani OZS so lani plačali 76 odstotkov obračunane članarine, letos pa pričakujejo v zbornici "še večji vpliv finančne krize", kar po njihovem nakazuje povečana nelikvidnost, upadanje števila zaposlenih pri obrtnikih, kar predstavlja merilo za višino članarine, pričakujejo pa tudi rast stečajnih postopkov. Zaradi navedenega in že prejetih pritožb in vlog za odpise članarin so v zbornici izvedli oslabitev zaradi terjatev članarin, in sicer v višini več kot 930.000 evrov.

Zakonsko določeno članstvo vseh podjetnikov, ki opravljajo (ne na industrijski način) eno od več kot 130 obrtnih dejavnosti ali eno od več kot 430 obrti podobnih dejavnosti, je glavni finančni vir zbornice. Članarina je lani namreč predstavljala 61,9 odstotka vseh prihodkov zbornice, drugi večji del prihodkov pa zbornica dobi prav tako z naslova zakonsko podeljenih javnih pooblastil. Prihodki od javnih pooblastil so tako prispevali nekaj več kot 971.000 evrov ali 9,7 odstotka vseh prihodkov. "Presežek je večinoma posledica nepredvidenega velikega obsega na področju nacionalnih poklicnih kvalifikacij in deloma na področju obrtnih dovoljenj," pojasnjuje vodstvo zbornice v poslovnem poročilu o delu v minulem letu. Ob tem velja omeniti, da se cene mojstrskih izpitov gibajo od 1280 evrov za čevljarja do 1680 evrov za livarskega mojstra, nekaj več kot 380 evrov pa je treba plačati ob prijavi za opravljanje mojstrskega izpita.

V strukturi prihodkov zbornice sledijo z 8,4 odstotka prihodki od oglaševanja in informiranja. Na teh pa je svoj vpliv pustila tudi kriza, saj so prihodki od oglaševanja v reviji Obrtnik v primerjavi s predhodnim letom nižji, in sicer za petino, enako velja za revijo Podjetnik.

Odhodki zbornice so skupaj znašali 9,47 milijona evrov, kar pomeni, da je zbornica leto končala z nekaj več kot 580.000 evrov dobička. Največ, kar 2,25 milijona evrov oziroma dva odstotka več kot leta 2008 so porabili za delovanje zbornice, petino manj kot leto pred tem pa so porabili za storitve članstva. Za skoraj 15 odstotkov na 763.000 evrov se je povečal strošek za delovanje upravnega odbora in skupščine OZS. Na rast stroškov je vplivala tudi razlika med pogodbenimi in dejansko izplačanimi nagradami obema predsednikoma OZS, Miroslava Kluna in Štefana Pavlinjeka, za zadnjih pet let v višini 128.000 evrov.

katja.svensek@dnevnik.si