Kot je na novinarski konferenci v Berlinu povedal šef IATA Giovanni Bisignani, so letalski prevozniki na vrhuncu kaosa v soboto in nedeljo izgubljali po 400 milijonov dolarjev dnevno. Dosedanje ocene o 200 milijonih dolarjev dnevne izgube pa je označil za "konservativne".

V določenem trenutku je zaprtje zračnega prostora zaradi vulkanskega pepela prizadelo 29 odstotkov globalnega letalstva in 1,2 milijona potnikov dnevno. "Za industrijo, ki je lani izgubila 9,4 milijarde dolarjev, po napovedih pa bo še 2,8 milijarde dolarjev izgubila v letu 2010, je ta kriza uničujoča," je poudaril Bisignani.

"Vlade bi morale letalskim prevoznikom pomagati povrniti škodo te motnje," je dodal po poročanju ameriške tiskovne agencije AP. Posvaril je še, da zaradi pomanjkanja gotovine več kot petim srednje velikim in manjšim letalskim prevoznikom grozi bankrot.

Obseg nastale krize zaradi vulkanskega pepela je po Bisignanijevih besedah zasenčil razmere po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, ko je bil zračni prostor zaprt tri dni.

Združenje evropskih letalskih prevoznikov (AEA), ki združuje 36 letalski prevoznikov, je že v torek zaprosilo za finančno pomoč, s katero bi se lažje soočili z izgubami, ki so jih zaradi vulkanskega pepela terjale odpovedi številnih poletov.