Po izračunih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) naj bi letalske družbe v petih dneh skupno izgubile več kot milijardo dolarjev. Ob tem je po svetu obtičalo vsaj 8 milijonov ljudi ter nekaj tisoč letal, kar bo v prihodnjih dneh pomenilo velik logistični zalogaj. Družbe so zato po nekaj uspešno izpeljanih testnih poletih skozi oblak vulkanskega pepela začele izvajati pritiske na vlade za odprtje zračnega prostora. Včeraj je tako vzletelo 14.000 letal oziroma 50 odstotkov vseh letov, kar je znatno višji odstotek kot prejšnje dni.

A vse kaže, da je bila narejena škoda prevelika, saj je Združenje evropskih letalskih prevoznikov (AEA) včeraj že zaprosilo EU za izredno finančno pomoč. Zaradi vulkanskega prahu pa je bilo odpovedano tudi srečanje o finančni pomoči Grčiji v Atenah, ki ji letalska kriza tako povzroča dodatne preglavice.

Omenimo še, da je ponovno začela leteti Adria Airways, pri kateri ocenjujejo škodo na 1,4 milijona evrov. Minister za promet Patrick Vlačič bo vladi predlagal, naj Adrii pomaga, če bo ta za državno pomoč seveda zaprosila.