Etnokoreolog Mirko Ramovš je srce Akademske folklorne skupine France Marolt. Je njen umetniški vodja, ki se je ob 60-letnici skupine odločil, da folkloristi ne bodo nastopili v folklornih kostumih. Filmska ekipa TV Slovenija se mu je pridružila na terenu, kjer je raziskoval ples, spremljal pustne šege na Pobrežju pri Ptuju, pripravljal postavitev za skupino iz Artič in vodil seminar rezijanskega plesa v Bovcu.

Z Julijanom Strajnarjem sta obiskala Rezijo, spominjal pa se je tudi svojih začetkov v Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU. Z Mirkom Ramovšem bomo tokrat prisotni pri vseh njegovih aktivnostih, na vajah, pripravah in na koncu na nastopu v Cankarjevem domu. Scenarist, režiser in montažer dokumentarnega portreta Odkriti ples: Mirko Ramovš je Amir Muratović, direktorja fotografije in snemalca Jure Nemec in Bojan Kastelic, mojstri zvoka Marjan Cimperman, Toni Žerovnik, Brane Atanaskovič, Frane Povirk in Samo Kozlevčar, mojster zvokovne obdelave Robert Sršen. Urednica dokumentarnega portreta je Danica Dolinar. Dokumentarec bomo premierno predvajali v torek, 4. maja 2010, ob 21. uri na 1. programu Televizije Slovenija.

Mirko Ramovš se je rodil 5. Oktobra 1935 v Ljubljani. Po diplomi na slavističnem oddelku Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani leta 1960 in petletnem pedagoškem delu na šoli je postal sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta, danes v sklopu Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, kjer je kot etnokoreolog do upokojitve leta 2002 raziskoval slovenski ljudski ples. Izsledke svojega dela je objavil v več znanstvenih razpravah, znanstvenih in strokovnih člankih, slovensko plesno dediščino pa je predstavil v antologiji slovenskih ljudskih plesov Plesat me pelji in po pokrajinah v sedmih knjigah s skupnim naslovom Polka je ukazana. Od leta 1965 je umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt, ves čas pa sodeluje pri izobraževanju strokovnih vodij folklornih skupin. Za svoje raziskovalno, poustvarjalno in izobraževalno delo je dobil več priznanj, med njimi Zoisovo nagrado za življenjsko delo in Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.