Ob odprtju bodo podelili nagradi za najboljšo kratko zgodbo in esej, ki ju podeljuje Društvo slovenskih pisateljev (DSP) v sodelovanju z revijo Sodobnost ter nagrado za najboljši srednješolski esej.

Osrednje prizorišče Slovenskih dnevov knjige bo na Mestnem trgu, kjer bo poleg s knjigami obloženih stojnic potekal bogat spremljevalni program. Na DSP bodo potekale okrogle mize, literarni večeri in knjižni bazar, v jazz clubu Gajo pa bosta mesto našla Poetikonov literarni večer in večer finalistov pesniškega turnirja 2010.

Med novostmi letošnjih Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani je projekt Pručkarji. Pručkarje bo mogoče videti na Mestnem trgu, Trgu republike in Prešernovem trgu, prepoznati pa po pručki, polni vreči zgodb in megafonu. V torek, 20. aprila, se bo začel tudi projekt Pisatelji v avtobusu, ki bo potekal do 30. novembra. Pripravila sta ga Društvo slovenskih pisateljev in Študentska založba.

Slovenske dneve knjige, ki jih organizira DSP, bo pospremila poslanica, ki jo je ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu, napisal predsednik pisateljskega društva Milan Jesih.

Slovenski dnevi knjige bodo potekali tudi v Kopru, Novem mestu, Celju, Velenju in Mariboru. V štajerski prestolnici so se začeli že 16. aprila, v Celju pa se bodo nadaljevali še po 23. aprilu.