Ravno zato se mu zdi letošnje vodilo festivala dobro izbrano. "Ni vse, kar je povezano s knjigo, smrtno resno," je dejal in dodal, da je na Štajerskem humor pravzaprav doma. Do knjig je po njegovih besedah treba ohraniti primerno sproščen odnos, ne pa da jo spremenimo v religiozni objekt.

Kot je dejal, se je slovenska narodna zavest razvijala predvsem po zaslugi knjige. Knjižna kultura je uspešno nadomestila pomanjkanje političnih struktur in pomagala vzpostaviti podlago za slovensko državnost, zato je za Slovence zelo pomembna, kar dokazujejo tudi statistični podatki o priljubljenosti branja, je povedal.

"Knjiga je večni spremljevalec in zagotovilo človekovega intelektualnega in splošnega razvoja," je dejal in dodal, da je zato pomembno vzpodbujati njen nadaljnji razvoj, kar slovenski dnevi knjige v Mariboru prav gotovo delajo. "Slovenski dnevi knjige so cenjen, profiliran ter programsko kakovostno dodelan knjižni festival. Raznolikost njegovih vsebin mu daje posebno atraktivnost. Je praznik knjige in kulture, ki traja od jutra do večera, sedem dni in na več mariborskih prizoriščih," je dejal in v imenu države in javnosti izrekel zahvalo organizatorjem.

Obenem se je zavzel za povečanje prizadevanj za spodbujanje kupovanja knjig ter ob tem podprl idejo o ničelni stopnji davka na dodano vrednost za knjige.

Glavni zagovornik ničelnega davka na knjige je letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Andrej Rozman-Roza, ki je na današnji slovesnosti v Univerzitetni knjižnici Maribor do srca nasmejal občinstvo z različnimi "abstinenčnimi" izvedbami slovenske himne in sodobno priredbo Hlapca Jerneja in njegove pravice. Kot je dejal, so slovenske knjige obsojene na premajhen trg, zato bi jim morala biti izkazana večja solidarnost.

Na otvoritveni slovesnosti je spregovoril tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih, ki je v poslanici ob svetovnem dnevu knjige med drugim izpostavil, da so knjige v velikem delu bralčevo delo in človeku odpirajo vrata v druge čase in svetove, zato si tega ne bi smeli pustiti vzeti. "Izbira je naša. Ne zavrzimo je," je dejal.

Da ljudje še vedno zelo radi berejo, je potrdila tudi direktorica Univerzitetne knjižnice Maribor Zdenka Petermanec in se pri tem sklicevala na naraščajoče število izposoj v njihovi ustanovi.

V okviru festivala Ko te napiše knjiga 2010 se bo v štajerski prestolnici do petka zvrstilo več kot 60 dogodkov z okrog 250 nastopajočimi literati, glasbeniki, ilustratorji in drugimi avtorji.

Na današnji otvoritveni slovesnosti v Univerzitetni knjižnici Maribor so tudi odprli razstavo slovenskih aforistov avtorja Boruta Gombača, ilustracij Zvonka Čoha in karikatur Boža Kosa.