Nagrado vsako leto podelijo za knjigo, ki ni nujno napisana v angleščini, morala pa je že biti objavljena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hein velja za eno od najbolj pomembnih literarnih prič propada nekdanje Nemške demokratične republike (NDR). Na Zahodu je prodrl z novelo "Der fremde Freund" (Neznani prijatelj), na zahodu objavljeno pod naslovom "Drachenblut" (Zmajeva kri). Med letoma 1998 in 2000 je bil Hein predsednik Nemškega centra PEN. Rodil se je v Heinzendorfu v Šleziji in odrasel v kraju Bad Düben blizu Leipziga.

V konkurenci za nagrado IMPAC sta med drugim še britanski pisatelj Robert Edric in britanska pisateljica Zoe Heller ter Joseph O'Neill z Irske. Heinov roman "Landnahme" so izbrali izmed okoli 160 del, ki jih je predlagalo 163 knjižnic iz 123 mest po vsem svetu. Med dosedanjimi nagrajenci sta slavna pisatelja Michel Houellebecq in Orhan Pamuk.

Nagrado bodo dobitniku izročili 17. junija v Dublinu. Podeljuje jo Dublinska splošna knjižnica, finančno pa podpira ameriško podjetje Improved Management Productivity and Control (IMPAC).