Ptujčan, ki je še vedno razpet med nemškim Magdeburgom, kjer trenira v ekipi Sport Events Steinforth, ter Gabrnikom pri Juršincih v Slovenskih goricah, kjer živi, kadar ni v Nemčiji, bo že v roku treh mesecev znova stopil v ring. Po pravilih IBF mora med junijem in julijem obvezno braniti naslov svetovnega prvaka, njegov tekmec pa še ni znan.

"Na to, s kom se bom pomeril in kje bo dvoboj, jaz kot boksar nimam vpliva. Vse se dogovorijo menedžerji (menedžer Dejana Zavca je Nemec Ulf Steinforth op. p.), na meni je le, da treniram in da grem v borbo pripravljen. Seveda si želim, da bi spet boksal doma, pred domačimi gledalci, lahko dam le priporočilo, a s kom se bom pomeril in kje, to določijo drugi," je povedal Zavec.

Slabi spomini na Poljsko

Eden prvih izzivalcev je Poljak Rafal Jackiewicz, proti kateremu je Zavec vknjižil edini poklicni poraz v karieri. Jackiewicz je novembra 2008 v dvoboju za naslov evropskega prvaka slovenskega šampiona v izredno izenačeni borbi po točkovanju le ugnal in bo poleti najverjetneje Zavčev tekmec.

Zavec ima na Poljsko iz leta 2008 slabe spomine, a če bo takšen dogovor, bo boksal tudi tam. "Zdaj bi le rad čim prej saniral vse poškodbe, ki sem jih utrpel v zadnjem času, predvsem gre tukaj za levo roko. Edino poškodbe lahko dvoboj prestavijo za nekaj mesecev, zaradi teh mi je dovoljeno borbo za nekaj časa prestaviti, sicer pa bom naslov najverjetneje branil konec junija letos," je še povedal Zavec, ki ga je v petek v dvoboju z Martinezom ob ringu, tako kot zmeraj, spremljala soproga Nataša, medtem ko sta bili hčerkici Tija in Ivona ob nemirnem spancu v varstvu pri ženini sestri. "Najlepše mi je zdaj, ko se lahko po borbi spet družim z njima, ko smo v družinskem krogu. Čeprav sta majhni, vesta za kaj gre. Ivona je na dan borbe celo dobila vročino, ki je po dvoboju čudežno izginila. Svakinji je nespečna rekla 'tako je, ati je zmagal, zdaj grem pa lahko spat', čeprav dvoboja sploh ni gledala," je še povedal slovenski šampion.

Argentinec klonil v Zmajevem gnezdu

V petek v Hali Tivoli, šlo je za obračun v Zmajevem gnezdu, si je borbo za ubranitev naslova ogledalo nekaj več kot 3000 gledalcev. Dokaj visoka številka ob dejstvu, da je slovenska televizija ponudila neposredni prenos in cene vstopnic, ki so segale od 40 evrov navzgor, hkrati pa majhna, vsaj glede na to, kako so boksarski spektakli sprejeti v tujini. Prav zaradi tega bo morda prihodnji dvoboj za ubranitev naslova na tujih tleh.

Štiriintridesetletni Zavec si je za tokratno prostovoljno obrambo naslova izbral 15. z jakostne lestvice borcev v velterski kategoriji in če so mnogi pomislili, da bo tokratna prostovoljna obramba naslova potekala "z levo roko", to ni bilo tako. Zavec si je namreč, kot že nekajkrat v borbah pred domačimi gledalci, prav levo roko, s katero začenja napade, v tretji rundi poškodoval in bil zaradi tega nekoliko počasnejši od pričakovanega. Tudi zato se dvoboj ni končal že v sedmi, osmi ali deveti rundi, kot so to napovedovali boksarski strokovnjaki, pa tudi šest let mlajši nasprotnik se je pokazal za zelo "trdoživega".

"V nobenem primeru nisem mislil, da bo borba lahka, pravzaprav sem trdil nasprotno, da bo potrebno pokazati maksimum in še več. Latinski boks je zelo nepredvidljiv in Rodolfo je bil zelo težak tekmec. Sam sem boksal taktično, nabiral točke in čakal priložnosti. Argentinec me je s svojimi gestami vabil k udarcem, a se nisem pustil zmesti, saj sem videl, da me čaka na 'kontra' nogi, čakal je, da me napade in presneti. Odločila je boljša fizična pripravljenost," je dejal Zavec, ki se bo po krajšem okrevanju začel pripravljati na novega tekmeca.