Marca letos so naročniki Ekspresne dostave začeli prejemati račune podjetja Doortodoor, s katerim sploh niso sodelovali. Na računu podjetja Doortodoor so bili navedeni natančni podatki o opravljenih prevozih s špediterskimi številkami podjetja Ekspresna dostava, kar pomeni, da je Doortodoor očitno razpolagal s podatki, ki sicer veljajo za poslovno tajnost, na kar jih je opozoril tudi naročnik, ki je pričakoval račun Ekspresne dostave, presenečeno pa prejel račun podjetja, ki ga sploh ni poznal.

Ko je naročnik Ekspresne dostave račun zavrnil s pojasnilom, da njihovih prevoznih storitev ni naročil, mu je Kreft odgovoril z osnutkom nove pogodbe. Naročnik je zahteval še potrditev asignacije z izjavo direktorja podjetja Ekspresna dostava Dušana Milenkovića, da se strinja s tem, da prevoze, ki so jih naročili njim in so jih ti tudi opravili, zdaj plačajo nekomu drugemu.

Da bi podjetje plačilo za delo, ki ga je samo opravilo, prepustilo drugemu podjetju, je nenavadno, še posebno glede na to, da je Davčna uprava RS (Durs) Ekspresni dostavi ravno v tistih dneh, natančneje 10. in 15. marca, poslala dva opomina pred začetkom izvršbe. Ekspresna dostava je namreč skupaj dolgovala več kot 350.000 evrov, večino za neplačane prispevke zaposlenih. Inšpektorji Dursa preiskavo podjetja Ekspresna dostava zdaj nadaljujejo.

Milenkovića smo povprašali, v kakšnem odnosu je podjetje z družbo Doortodoor in kako to, da so jim prepustili svoje stranke, oziroma zakaj plačilo odvajajo na njihov račun. "Podjetje Ekspresna dostava je samostojno podjetje, ki na trgu posluje že vrsto let. Podjetje vsa ta leta korektno posluje, zato ne moremo potrditi vaših navedb. Podjetje posluje z več sto partnerji, med katerimi je tudi podjetje Doortodoor," je pojasnil. Po njegovih besedah podjetje svoje obveznosti poravnava z minimalno zamudo, kar pa je "posledica politike bančnega sektorja, ki je bolj previdno pri odobravanju posojil". Milenković je še zagotovil, da izvajajo v podjetju ukrepe za prilagajanje novonastalim gospodarskim razmeram, s čimer bodo ohranili delovna mesta.

Kreft je pojasnil, da je podjetje Doortodoor letos vstopilo na trg organizacije prevoza pošiljk na slovenskem in drugih trgih. Koliko zaposlenih ima družba, nam ni razkril, je pa dejal, da opravljajo dejavnost z zunanjimi sodelavci, število zaposlenih pa da postopoma povečujejo. Ekspresna dostava je eden od njihovih poslovnih partnerjev, podrobnosti pogodbenih odnosov pa ne razkrivajo.

Lastniški deleži podjetja Ekspresna dostava, prej Od vrat do vrat, ki ga je pred leti ustanovil Rajko Hrvatić in je dejansko nosilo angleški naziv Door to door, so se v minulih letih večkrat "premešali". Trenutno je lastnik podjetja Ekspresna dostava Agencija talentov plus, ki je v lasti Bojana Umerja. Ta je direktor Hrvatićevega igralnega salona Karneval. Med lastniki Ekspresne dostave oziroma podjetja Od vrat do vrat so se v minulih letih zvrstili še Sebastjan Vežnaver, podjetje MB, beograjsko podjetje Beohemija in drugi.

katja.svensek@dnevnik.si