Mimović se namerava pogajati s hrvaško državo o prodajni njenih 26,42 odstotka delnic Podravke, je napoved "slovenskega tajkuna" objavil danes Jutarnji list, ter si s 37 odstotkov delnic "odpreti vrata za nakup večinskega paketa družbe". Kot dodaja časnik, je Mimović odločno zanikal, da je za njegovim nakupom delnic koprivniške živilske družbe lastnik srbske Delte Miroslav Mišković.

Časnik poroča, da je Mišković svoj čas pokazal interes za nakup Podravke, sicer pa ga je takratna uprava koprivniške družbe, na čelu z bivšim predsednikom uprave Darkom Marincem, ocenila kot "sovražnika".

Marinac je bil med člani uprave Podravke, ki jih je hrvaška policija prijela oktobra lani, in sicer zaradi suma, da so z denarjem Podravke zase kupili delnice podjetja. Konec marca so zaradi suma vpletenosti v afero Podravka prijeli tudi bivšega podpredsednika hrvaške vlade in ministra za gospodarstvo Damirja Polančeca.

Polančeca sumijo spodbujanja h kaznivemu dejanju, s katerim so družbo Podravka oškodovali za približno 1,3 milijona evrov, med ostali pa naj bi s sumljivimi posojili na Madžarskem financirali nakup 10,6 odstotka delnic Podravke s katerimi so nameravali prevzeti večinski paket delnic koprivniške družbe.

Posredniška hiša Fima je prenesla sporni sveženj 10,6 odstotka delnic na podjetja Fima Ami, ki je registrirano na Malti. Mimović pa je potrdil, da je kupil Fimo Ami, s tem pa tudi 10,6 odstotka Podravke. Dodal je, da ga podpirata "italijanski in švicarski kapital".

Večernji list danes piše, da je bil Mimović Polančecev partner pri poskusu znižanja škode za Podravko. Dodaja, da ima "slovenski tajkun", kot ga imenujejo hrvaški časniki, resne poslovne težave, ker je njegovo podjetje Fia Invest v Srbiji "blokirano" več kot 200 dni. Družba naj bi imela za 160.000 evrov dolgov. Poleg tega naj bi njegovi Fia Grupi grozila deložacija iz poslovnih prostorov v Beogradu, ker niso plačali najemnine več mesecev. Večernji list tudi dodaja, da je italijanski sklad Finest zanikal, da so solastniki Fia Investa.