Svetovna banka je lani jeseni napovedovala rast azijskega bruto domačega proizvoda za 7,8 odstotka. Napovedi je zvišala, ker je ocenila, da si je mednarodno povpraševanje opomoglo, da se zasebna potrošnja krepi in da so dosedanji finančni stimulacijski ukrepi dokaj uspešni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Azija ima vodilno vlogo pri okrevanju svetovnega gospodarstva, ocenjujejo ekonomisti Svetovne banke. Rast azijskega gospodarstva bo poganjala Kitajska, "na srednji rok pa tamkajšnje države rasti ne bodo dosegale zlahka in avtomatično", so dodali.

Azijske države bi morale po njihovem prepričanju okrepiti regionalno sodelovanje. Pri tem bi se morale resno lotiti načrtov in napovedi za oblikovanje enotnega gospodarskega območja do leta 2015.

Za Kitajsko bo najpomembnejše to, da uravnoteži gospodarstvo, saj hitra rast porabe energije in naravnih virov povzroča okoljsko nevzdržnost, pri tem pa ne ustvarja dovolj delovnih mest v mestih, izpostavljajo analitiki Svetovne banke.

Srednje razvite države, kot so Indonezija, Malezija, Filipini, Tajska in Vietnam, bi se po njihovem mnenju morale dvigniti nad sivo povprečje v industrijskem razvoju, in sicer s pomočjo večje dodelanosti v svoji proizvodnji in preusmeritve v na znanju temelječe sektorje.

Revne države, kot sta Kambodža in Laos, pa bi se morata otresti odvisnosti od kmetijstva, rudarstva in storitev, ki so vezane na proizvodni sektor, menijo analitiki Svetovne banke.