"Poslov oziroma poslovnih odnosov s posameznimi strankami ne moremo in ne smemo komentirati," so bili kratki v NLB, medtem ko so v Uniorju te informacije zanikali. "Menedžment oziroma uprava Uniorja nima nikakršnega namena odkupiti deleža NLB," so nam sporočili iz Uniorja in zatrdili, da se njihovo vodstvo z NLB o tem ni nikoli pogovarjalo.

Kdo je dejanski lastnik delnic Uniorja, ki jih je NLB od Centra Naložb kupila sredi leta 2008, ni znano, je pa pri nakupu vidno vlogo odigrala Uniorjeva hčerinska družba Štore Steel. Ta namreč po naših informacijah jamči za 14-milijonski nakup delnic Uniorja, na kar nakazujejo tudi razkritja iz letnega poročila Štore Steel. Iz tega je namreč razvidno, da je v letu 2008, ko je NLB kupila okoli 14,5 milijona evrov vreden paket delnic Uniorja, Štore Steel neznani družbi dal poroštvo za opcijsko pogodbo skoraj enake vrednosti.

Največji lastnik Uniorja je Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), na katero sta Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) prenesli svoj 45-odstotni delež. Kad in Sod sta bila tudi največja dokapitalizatorja Uniorja pri nedavni 10-milijonski dokapitalizaciji, med večjimi vpisniki dokapitalizacijskih delnic pa so bili tudi NLB, vodstveni kadri skupine Unior, tepanjski podjetnik Tone Ofentavšek, Banka Celje, Kovintrade, Dinos, Elektro Unimont in Comet, kjer so zaradi pomanjkanja naročil v začetku marca več zaposlenih poslali na čakanje na delo.

Med večjimi delničarji dokapitalizacijskih delnic niso vplačali le Zavarovalnica Triglav, KD ID in Štore Steel. Sta pa za skupno 631.000 evrov dokapitalizacijskih delnic denimo vplačali družbi Rhydcon - v tretjinski lasti Uniorja - in romunski Unior-Tepid, ki je v 49-odstotni lasti Uniorja.