Kot navaja britanski Guardian, gre za direktorje podjetij Alstom UK Holdings, Alstom Limited in Alstom Network UK: Stephena Burgina, ki vodi Alstomove posle na Otoku, Altana Cledwyna - Daviesa, ki vodi Alstomovo pravno službo, in finančnega direktorja Roberta Purcella. Britanski posebni urad za pregon organiziranega kriminala (Serious Fraud Office) jih sumi podkupovanja, korupcije, pranja denarja in poneverbe bilanc. Po poročanju Bloomberga naj bi britanski organi odkrivanja in pregona sodelovali s švicarskimi oblastmi, ki tamkajšnji Alstom preiskujejo od leta 2008. O razsežnosti preiskave veliko pove tudi podatek, da je v njej sodelovalo več kot sto uslužbencev urada in štirideset policistov, ki so izvedli devet hišnih preiskav. Vse pridržane so sinoči izpustili na prostost, proti njim pa britanske oblasti do včeraj (še) niso vložile obtožnic, izvedli pa so še dve novi preiskavi v Alstomovih prostorih.

Čeprav gre za preiskavo, ki jo vodi britanski urad, v njej tesno sodeluje tudi s švicarskimi državnim tožilstvom, ki je britanske organe že pred časom zaprosilo za pomoč pri njihovi več let trajajoči preiskavi. Švicarsko tožilstvo je obsežno dokumentacijo, povezano z Alstomovimi tamkajšnjimi posli, že pred časom vložilo na sodišče. Iz nje je tako po poročanju tujih medijev razvidno, da naj bi Alstom skozi svojo švicarsko podružnico na leto prelil za okrog 65 milijonov ameriških dolarjev podkupnin, ki naj bi jih prikazoval kot plačila za svetovalne storitve pri poslih v Singapurju, Indoneziji, Venezueli in Braziliji. Denar naj bi Alstom, tako trdi Wall Street Journal, nakazoval na slamnata podjetja v Švici in Liechtensteinu. Časnik navaja, da naj bi Alstom v 45 milijonov dolarjev vredni gradnji podzemne železnice v brazilskem Sao Paolu za pridobitev posla plačal 6,8 milijona dolarjev.

Pri tem ne gre prezreti dveh dejstev. Prvič, da švicarske oblasti preiskujejo poslovanje Alstoma za obdobje, ko se je ta s TEŠ pogajal o podpisu pogodbe za dobavo opreme. Kot je znano, je direktor TEŠ Uroš Rotnik pogodbo z Alstomom podpisal konec junija 2008. In drugič, da svetovni mediji pri poročanju o preiskavi omenjajo tudi države, kjer so registrirana Alstomova podjetja, ki sodelujejo pri izdelavi in dobavi opreme v Šoštanj. Tako so francoski preiskovalni organi prav na podlagi informacij, ki so jih pridobili iz Švice, pred časom sprožili preiskavo nekaterih podjetij iz koncerna v Franciji. Kot je znano, je pogodbo s TEŠ v imenu koncerna podpisalo francosko podjetje Alstom Power Centrales, pomembno vlogo pri pripravi 695 milijonov evrov vredne pogodbe s TEŠ pa so imeli po naših podatkih pravniki iz švicarskega Alstoma. Za zdaj v novicah o preiskavah ni mogoče zaslediti, da bi se ta nanašala na posle v Sloveniji.

Ob tem velja spomniti, da pogodba med TEŠ in Alstomom temelji na švicarskem pravu in da protikorupcijska klavzula ne omogoča prekinitve posla v primeru ugotovljene korupcije in drugih nezakonitih dejanj. Direktor TEŠ Uroš Rotnik je na vprašanje, ali je Alstom za svetovalca v poslu najel kakšno slovensko podjetje ali državljana, pred časom odgovoril, da je Alstomu pri pripravi pogodbe pomagala slovenska izpostava KPMG. S švicarskim Alstomom je pred leti poslovno sodelovalo tudi podjetje Sol Intercontinental Petra Kotarja, ki je največji lastnik podjetja CEE, to pa je za razpis za gradnjo bloka 6 pripravljalo investicijsko in razpisno dokumentacijo. Njegovi uslužbenci so sodelovali tudi pri postopku izbire dobavitelja, Kotar pa je namigovanja, da bi pri tem imel kakršen koli vpliv, označil za "neutemeljena in žaljiva".

"Glede na pridržanja in to, da naj bi se preiskava nanašala na poslovanje francoskega dela Alstoma, bo zagotovo treba pridobiti informacije, ali se preiskava nanaša tudi na posle v Sloveniji," je novico o pridržanju treh članov uprave včeraj komentiral Lahovnik. "Še posebno, ker se nanaša na zadnja tri leta, ko so potekala pogajanja o dobavi opreme. Če se to izkaže, potem pričakujem, da se bodo v preiskavo vključili tudi slovenski organi pregona," je dejal Lahovnik, ki kljub obstoječi protikorupcijski klavzuli ocenjuje, da "je sum korupcije v Sloveniji lahko podlaga za razveljavitev pogodbe".

Pri tem "je opozoril, da ima v tem trenutku premalo informacij za podrobnejši komentar". "Zaskrbljujoče pa je, da je Alstom uporabljal koruptivne prijeme na določenih trgih, bo pa to lahko podlaga za dodaten skrben pregled posla," je še dejal Lahovnik.

primoz.cirman@dnevnik.si vesna.vukovic@dnevnik.si