Tako kot so ameriški bankirji dobivali izjemno visoke nagrade kljub izpostavljanju bank visokim tveganjem, so vodilni nadzorniki bančnega trga prejemali davkoplačevalski denar v obliki nagrad za svoje delo, čeprav so spregledali znake, da se sistem bliža zlomu.

Tako so številni nadzorniki dobili nagrade v višini več deset tisoč dolarjev, s čimer so plačo okrepili tudi za 25 odstotkov. Številne nagrade v višini nekaj sto dolarjev pa so bile izplačane zaposlenim, ki so se izkazali z dobrimi idejami, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

V času razcveta finančnih trgov med letoma 2003 in 2006 so tri agencije, ki nadzorujejo večino ameriških bank - Zvezna agencija za zavarovanje hranilnih vlog, Urad za nadzor nad bankami in hranilnicami ter bančni nadzorni urad za državne in tuje banke OCC - v obliki nagrad izplačale skupno vsaj 19 milijonov dolarjev.

Večina denarja je bila namenjena nagrajevanju izjemno uspešnega dela. Več kot 8,4 milijona dolarjev so prejeli pregledovalci dokumentov, katerih naloga je spremljati interne dokumente bank ter v njih iskati prve znake za alarm. OCC je tako 96 zaposlenim pregledovalcem dokumentov v letu 2008, ko se je trg že zlomil, izplačala do 3000 dolarjev bonusa.

Po izbruhu finančne krize je bilo sicer v številnih preiskavah v ZDA ugotovljeno, da nadzorne institucije niso storile dovolj, da bi napovedale izbruh krize. Nadzorniki pa so mnenja, da tovrstne ugotovitve niso primerna podlaga za zaključek, da je bilo izplačilo nagrad neprimerno.

"To so sredstva za motivacijo zaposlenih, da jih pripravimo do trdega dela," je komentiral prvi mož Urada za nadzor nad bankami in hranilnicami William Ruberry. Čeprav se je trend v gospodarstvu v zadnjih letih zasukal v negativno smer, to nujno ne zmanjšuje pomena trdega dela in dobrih idej zaposlenih v preteklosti, je menil.

Predstavnik OCC Kevin Mukri pa je dejal, da so se nacionalne banke, katerih delovanje regulira njegov urad, v finančni krizi odrezale bolje kot druge. Poudaril je še, da so nagrade ključnega pomena za pridobivanje in ohranjanje najbolj kakovostnih kadrov, je še poročala AP.