Jernej Damjan (200,0, 194,5 m/367,7) je 21., Robert Hrgota (180,5, 178,5 m/340,6) pa 29. Primož Pikl (160,0 m/139,8) je z 39. dosežkom prve serije izpadel iz tekmovanja.

Tekmovanje se bo s tretjo in četrto serijo nadaljevalo v soboto ob 10.15.

Kranjec, slovenski rekorder (229 m, leta 2007), je v prvi seriji poletel kar 223,5 metra, kar je bila največja daljava dneva. Vendar pa je bil zaradi odbitkov točk za moč vetra in za višji nalet šele na sedmem mestu. "Da, imel sem najdaljši skok, pa mi to nič ne pomaga. Novega točkovanja pa ne bom komentiral," je po nastopu dejal Kranjec, ki je že osvojil letošnji mali kristalni globus za polete. "Zadovoljen sem, prvi skok je bil super, tudi drugi ni bil slab. V drugi seriji so številni skakalci pristajali že zelo zgodaj. Moral si imeti kar nekaj sreče z vetrom. Jutri bom napadel iz ozadja. Raje bi bil sicer med prvimi tremi po prvih dveh serijah. Kljub temu pa imam dober občutek in nimam česa izgubiti," je dodal Kranjec.

Slovenski trener Matjaž Zupan je dejal, da bi lahko tudi letalec s svetovnim rekordom ostal brez zmage na tem SP. "Na velikanki posamezni meter pri daljavah ne prinese toliko točk kot na manjših napravah. Zato pa je vzgornik pomembnejši na letalnicah. Žal je bilo danes točkovanje za Kranjca slabše, vendar pa moramo to sprejeti in jutri napasti," je dejal Zupan, ki meni, da je novi sistem točkovanja pravičnejši od prejšnjega.

Bolj jezen je bil poslovni direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga, ki je v Oberstdorfu leta 1988 s srebrom osvojil prvo od dveh dosedanjih slovenskih odličij na SP v poletih. "Nov način točkovanja z odbitki je popoln nesmisel. Skoki so šport na prostem in nikoli ne bodo pogoji za vse enaki. Edina prednost novega točkovanja je, da serije niso razveljavljene. Ne morem se s tem strinjati, toda očitno bo to treba sprejeti," je dejal Ulaga.

Po prvi seriji je vodil Malysz, ki je skočil 217,5 metra (215,1 točke) in za devet desetink točke prehitel Ammanna (215,5 m), tretji pa je bil Norvežan Anders Jacobsen (217,0 m/214,4). Kranjcu se je v drugi seriji po daljavi najbolj približal Avstrijec David Zauner (223 m), ki je s 15. napredoval na 10. mesto. Ammann, dvakratni olimpijski zmagovalec iz Vancouvra in skupni zmagovalec svetovnega pokala, je po drugi seriji za 2,8 točke prehitel Malysza. Schlierenzauer, branilec naslova iz Oberstdorfa (2008), pa za vodilnima na tretjem mestu zaostaja že 17,2 točke. Kranjca od tretjega mesta loči 14,8 točke.

Damjan je kot prvi Slovenec na tekmi preskočil 200 m in se nato komaj obdržal na smučeh. "Pri prvem skoku sem imel težave z zaponko na čevlju, ker mi je odtrgalo spoj. To sem opazil šele pri doskoku in sem se moral znajti, da mi je uspelo popraviti čevelj. Sicer sem zadovoljen z današnjim dnevom. Oba skoka sta bila solidna, pri drugem pa sem bil malce pozen pri odrivu," je pojasnil Damjan. Pri repu trideseterice je Hrgota. "Razmere za polete so bile težke, saj ni bilo pravega vzgornika. Mislim, da bo jutri zjutraj bolje," je menil Hrgota. Še bolj razočaran je prizorišče zapustil Pikl: "Še sam ne vem, kaj je bilo. Danes pa nisem čutil ne vetra, ne smuči in ne skokov. Nisem bil 'pravi'," je po izpadu v prvi seriji zmajeval z glavo Pikl.

Na šestem SP v poletih v Planici se je poskusna serija zaradi nekoliko premočnega vetra začela 10 minut pozneje, kot je bilo predvideno, po nastopu Pikla, sedmega letalca po vrsti, pa so serijo prekinili še za 15 minut. "Mislil sem, da bo šlo še dlje, potem pa je pri okrog 140 metrih naenkrat zmanjkalo vetra pod smučmi," je po 184 metrov dolgem prvem poskusnem poletu spremenljivo moč vetra opisal Hrgota. V poskusni seriji je bil najboljši 37-letni japonski veteran Noriaki Kasai (213,5 m, 131,8 točke), drugi Norvežan Johan Remen Evensen (128,4), tretji pa Poljak Rafal Sliz (197,5 m, 125,4 točke). Prek 200 m sta letela le še Norvežan Anders Jacobsen (200,5 m) in Avstrijec Wolfgang Loitzl (202 m). Hrgota je bil deveti (184 m, 117,5), Kranjec 23. (182 m, 100,8), Pikl 31. (158 m, 90,2), Damjan pa 32. (174 m, 86,2).

Med obema serijama je zadnji polet opravil norveški letalec Roar Ljoekelsoey. Na tekmo se dvakrat bronastemu z OI in dvakratnemu svetovnemu prvaku v poletih ni uspelo uvrstiti. Zato so mu dovolili poslovilni polet po prvi seriji. Skočil je 197 m in nato v izteku odprl steklenico šampanjca. "To je odličen konec kariere. Vsak si lahko le želi takega konca pred izjemno množico gledalcev na najlepši in največji skakalnici na svetu," je dejal Ljoekelsoey, ki je na SP v poletih v Planici leta 2004 osvojil naslov prvaka.

Na popoldansko tekmo v dolino pod Poncami, ki je potekala v sončnem in toplem vremenu, je prišlo 17.500 ljubiteljev skokov, poleg slovenskih pa je bilo največ poljskih, švicarskih in norveških zastav. Že v četrtek je dve seriji za trening in kvalifikacije spremljalo 13.000 gledalcev.