V Planici je pred svetovnim prvenstvom v poletih minister za šolstvo in šport Igor Lukšič tudi uradno odprl žičnico Čaplja. Sončna dolina pod Poncami je danes ob 11. uri na vrhu planiške velikanke pozdravila prve skakalce, ki so preizkusili prenovljeno letalnico pred prihajajočim svetovnim prvenstvom. Kot prvi se je tretje leto zapored spustil Brane Iskra, ki je poletel 135 metrov, najdaljši pa je bil Rok Mandl z izjemnimi 219 metri.

Lepo število gledalcev, ki so se že danes zbrali pod največjo letalnico na svetu, je lahko videlo 28 varnih poletov. Med vsemi je bil najdaljši z 219 metri Rok Mandl, preko magične meje dvestotih metrov pa so potegnili še Matjaž Pungertar (210 metrov), Andraž Pograjc (204 metri), Matic Kramaršič (203 metri) in Florian Horst (200 metrov) iz Nemčije. Olimpijski prvak v nordijski kombinaciji Bill Demong je poletel s kamero na čeladi in pristal pri 173 metrih.

Uradni trening in kvalifikacije že jutri

Uradni trening (9.00) in kvalifikacije (11.00) bodo v četrtek. V petek bosta prvi dve tekmovalni seriji SP v poletih. Poskusna serija bo ob 14.15, prva serija pa ob 15.15. V soboto bosta še preostali dve seriji SP, prva pa se bo začela ob 10.15. V nedeljo se bo planiški praznik končal z moštveno tekmo, ki se bo s poskusno serijo začela ob deveti uri. Prva serija v nedeljo bo ob 10.15.

Po besedah Jelka Grosa, direktorja Zavoda Planica in vodje tekmovanja, so doslej za obnovo Planice odšteli 3.475.244 evrov, od tega 1.692.420 evrov za žičniško napravo, za dela na letalnici 1.472.000 evrov, ostalo pa za druga investicijska dela (gozdna cesta, transformacijska postaja ...).

"Letos je ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) v Planici financiralo tri stvari: ureditev letalnice v skladu s predpisi Mednarodne smučarske zveze (FIS), gozdno cesto in sedežnico. Če tega ne bi naredili in če ne bi MŠŠ aktivno sodelovalo, bi nam lahko FIS odvzela SP. Grožnje so bile zelo resne in tega smo se dobro zavedali. Zadovoljni smo, da se je kljub krajšim zamudam prvi del investicije uresničil. Za naslednji korak po SP bomo 42 milijonov evrov koristili postopno v treh letih. Pripravljajo se projekti in upam, da bomo jeseni že začeli kopati po porušeni stari Bloudkovi velikanki. Potem nas čaka še izganja tekaškega stadiona, objekt za smučarske teke in tekaške proge ter obnova vseh skakalnic," je napovedal Jeklo Gros, direktor Zavoda Planica in vodja tekmovanj na SP v poletih.

"To, da nam je letos uspelo v Planici zgraditi to, kar smo načrtovali, ne pomeni, da bomo po SP odvihali rokave. Nasprotno. Pred nami je še veliko izzivov. Naslednji korak so skakalnice, vključno z Bloudkovo velikanko, ker moramo odslužiti zgodovinski dolg. S pomočjo drugih ministrstev, ki so pristojni za posamezne segmente, in lokalne skupnosti smo doslej odpravili večino težav. Bo pa potrebno dokončno rešiti solastništvo z agrarno skupnostjo in način opravljanja z nordijskim centrom. Zaščito naravne in kulturne dediščine pa urejujemo z zakonom po Planici, ki ga bomo v prihodnjih dnevih poslali v vladno proceduro," je pojasnil direktor direktorata za šport MŠŠ Marko Rajšter.

S Čapljo se je zapeljal tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter se nato od vrha letalnice peš spustil do ciljnega prostora. "Denar je bil zelo dobro uporabljen, gradbeniki in tudi planiška ekipa so zelo dobro opravili svoje delo. S sredstvi za naslednji korak izgradnje nordijskega centra nimamo težav, ker bodo na voljo iz evropskih virov. Od nas in naših organizacijskih sposobnosti je vse odvisno. Želimo, da se nordijski center Planica čim prej postavil na noge, da bi bil privlačen za turiste in da bi se vzdrževal sam," je dejal Lukšič.

Planica se je pokazala v vsej svoji lepoti

"V štirih dnevih pričakujemo najmanj 60.000 gledalcev. Pozivamo ljubitelje skokov, da pridejo v Planico v petek ali nedeljo, ker je v soboto pričakovanih največ gledalcev. Na tekmovanje smo pripravljeni in verjamem, da bo tudi uspešno izvedeno. Želim si le, da bi številni gledalci zadovoljni zapuščali Planico in se veselili tudi slovenskih uspehov. Če bo število gledalcev na ravni prejšnjih let, bodo stroški celotne prireditve v višini okrog dveh milijonov evrov pokriti," je napovedal generalni sekretar organizacijskega odbora Planica Primož Finžgar.

Direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS) Jaro Kalan je dodal: "Planica se je danes pokazala v vsej svoji lepoti, s prenovljeno letalnico in z novo sedežnico. O tem smo dolgo sanjali in te želje zdaj tudi uresničili. Prepričan sem, da nas čaka izjemen konec tedna in da bodo tudi slovenski skakalci dosegli dolge daljave in da bo Planica 'pokala po šivih'."

Organizatorji, ki zaradi slovenskih uspehov pričakujejo veliko število navijačev, opozarjajo gledalce na strpnost, spoštovanje prometnih predpisov ter navodil redarjev in policistov. Tudi letos bo potekala akcija manj alkohola v Planici, zato bodo na vseh vhodih na prireditveni prostor skušali preprečiti ne le vnos prepovedanih predmetov (eksplozivov..), ampak tudi vnos prevelikih količin alkohola. Očitno vinjene osebe ne bodo mogle na prireditveni prostor, četrtek pa bo v Planici celoti posvečen dnevu brez alkohola.

V primeru zelo velikega obiska bodo parkirišča na voljo tudi ob cesti proti Vršiču, tako iz tega kot tudi iz drugih oddaljenih parkirišč pa bo urejen krožni promet z avtobusi prirediteljev v Planico. V širši okolice skakalnice lahko zagotovijo parkirišča za 28.000 do 30.000 ljudi, pripravljeni pa so tudi na večje število ljubiteljev skokov, za katere bodo prav tako uredili krožni prevoz. Župan Kranjske Gore Jure Žerjav je opozoril, da je v Kranjski Gori in Planici še zima, zato se je treba temu primerno tudi obleči in obuti.