Gledalce, med katerimi je bilo največ šolske mladine, so včeraj s svojimi poleti najbolj obnoreli Norvežan Bjoern Einar Romoeren, ki je z 230,5 metra dosegel daljavo dneva in 8,5 metra zaostal za svojim svetovnim rekordom, Švicar Simon Ammann, ki je z nižjega zaletišča pristal pri 225,5 metra, in slovenski adut za kolajno Robert Kranjec (216,5 metra). Na tekmo posameznikov (prva serija v konkurenci bo danes ob 15.15) so se uvrstili vsi štirje slovenski skakalci, Robert Kranjec, Primož Pikl, Robert Hrgota in Jernej Damjan.

 Še preden se je sinoči s slovesnim odprtjem v Kranjski Gori tudi uradno začelo 21. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, je 69 skakalcev iz 18 držav opravilo dve seriji poletov za trening in kvalifikacije za tekmo posameznikov danes popoldne in jutri dopoldne. Kar 13.000 gledalcev, med katerimi je bilo največ osnovnošolske mladine, je bilo najbolj navdušenih ob nastopu svetovnega rekorderja, Norvežana Bjoerna Einarja Romoerna, ki je z 230,5 metra postavil največjo daljavo dneva. "Planica je moja skakalnica, na kateri se počutim najbolj domače. Okolje in fantastično vzdušje naredila polete na največji napravi na svetu za nekaj posebnega," je povedal svojeglavi 28-letni Bjoer Einar Romoeren, kateremu se je po daljavah najbolj približal Čeh Antonin Hajek (228,5 metra).

Skupni zmagovalec svetovnega pokala, Švicar Simon Ammann, ki je ob prihodu v Slovenijo na letalu pozabil prenosni telefon, je s poleti 210, 217,5 in 225,5 metra napovedal kandidaturo za naslov svetovnega prvaka, obenem pa je vse navdušil s svojo prijaznostjo. "Zaletišče in doskočišče sta izboljšana in bolj varna. Z novimi pravili bo za nas, ki smo na koncu štartne liste, težko leteti daleč. Vsi si želimo in iščemo pot do novega svetovnega rekorda, a ob sedanjih pravilih bo to nemogoče. Sem v najboljši formi v karieri, vendar bom imel hude tekmece. Kranjec bo hud nasprotnik. Romoeren spet leti lepo. Malysz skuša leteti, ni pravi letalec, a je v dobri formi. Koch je v formi, Schlierenzauer pa brani naslov svetovnega prvaka. Zame je bolj kot rezultat pomembno, da poletim perfektno," je povedal Simon Ammann, ki je tako kot vsi skakalci nastopil ob glasbeni podlagi, ki si jo je izbral sam.

Slovenci v kvalifikacijah niso imeli težav, da so se prebili med 40 tekmovalcev, ki imajo pravico nastopa v današnji prvi seriji, po kateri jih bo s tekmovanjem nadaljevalo le 30. Primož Pikl, ki je imel minule dni težave z bolečinami v hrbtu, je bil s 15. mestom najboljši Slovenec: "Z internimi kvalifikacijami za uvrstitev v slovensko reprezentanco se sploh nisem obremenjeval, ampak sem skušal uživati v dolgih poletih. V tretjem poletu sem končno prehitel smuči in izpeljal polet po svojih željah." Robert Hrgota (21. mesto) je v Planici očetu Alojzu čestital za 50. rojstni dan: "Upam, da bom na tekmi letel v dno, če bom odpravil napake, ki se pojavljajo med vožnjo po zaletišču in na mizi. Spoznal sem letalnico, forma raste, iz poleta v polet je bilo bolje, potem ko sem prišel z dopusta, saj sem le redko nastopal na tekmah za svetovni pokal. Nekako sem le našel formo za Planico, zdaj upam, da jo bom zadržal, morda še malo dvignil." Jernej Damjan (22. mesto) se je skozi šivankino uho prebil med reprezentante: "Vroče. Noro, noro vzdušje, saj takšnega v četrtek v Planici še nisem doživel, užitek je leteti. Ko sem lani rekel, da je smučina slaba, so bili delavci jezni, letos jih moram pohvaliti, ker je vse super pripravljeno. V internih kvalifikacijah me je malo skrbelo, saj sem na treningih skakal zelo slabo, na tekmah pa precej bolje, kar je bilo očitno v kvalifikacijah, ko sem izvedel prvi spodoben polet. Počutim se dobro, imam še rezerve, ki jih bom skušal aktivirati na tekmi."