Kranjec, slovenski rekorder (229 m, leta 2007), je mali kristalni globus osvojil na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v poletih 31. januarja v Oberstdorfu. Tam je bil drugi za Norvežanom Andersom Jacobsenom, tretji pa drugi Norvežan Johan Remen Evensen. Tedaj so veljala že nova pravila pri točkovanju, ki upoštevajo višino naleta in vpliv vetra, kar bodo uporabili tudi na svetovnem prvenstvu v Planici.

Na največji letalnici na svetu, ki sta jo pred 41 leti skonstruirala brata Lado in Janez Gorišek, bo naslov branil Schlierenzauer, ki je v Oberstdorfu pred dvema letoma sploh prvič nastopil na SP v tej kraljevski skakalni disciplini. V tej sezoni je bil ves čas pri vrhu, na najvišjo stopničko na najpomembnejših posamičnih postajah pa mu ni uspelo stopiti. Bronasti odličji je osvojil na olimpijskih igrah v Vancouvru, srebro v skupnem seštevku pokala ter v seštevku poletov. Obe posamični zlati medalji na OI in veliki kristalni globus je osvojil Švicar Simon Ammann, ki je dobro formo dokazal tudi na treningih in kvalifikacijah pred SP na letalnici v Planici. Povsem blizu sta bila Poljak Adam Malysz, dvakrat srebrn v Vancouvru, ter Norvežan Bjoern Einar Romoeren, svetovni rekorder (239 m).

Pred dvema letoma je bil na SP v poletih z 12. mestom Jernej Damjan najboljši slovenski skakalec, Kranjec pa je bil 17. Že v kvalifikacijah in treningih pred SP v Planici pa je Kranjec ponovno dokazal, da je najboljši slovenski skakalec in letalec. Lani je na finalu pokala prav na planiški velikanki vpisal najboljšo slovensko uvrstitev v sezoni in stopil na oder za zmagovalce; z Ammannom je delil tretje mesto. V letošnji sezoni je svetovni pokal v poletih končal z zmago in dvema drugima mestoma.

Kranjec ima lepo priložnost, da bi bil po štirih prvenstvih prvič med deseterico. V Harrachovu (2002), Planici (2004), Kulmu (2006) in Oberstdorfu (2008) je osvojil 11., 12., 15. in 17. mesto. Sodi tudi v krog tistih, ki bi lahko stopili na zmagovalne stopničke. To je izmed slovenskih letalcev na Kulmu leta 1996 drugič in zadnjič doslej uspelo Urbanu Francu, ki je osvojil bron. V Oberstdorfu je leta 1988 sedanji poslovni direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga osvojil prvo slovensko odličje na SP v poletih in zaostal le za Norvežanom Olejem Gunnarjem Fidjestölom.

Naslov ekipnih svetovnih prvakov v poletih bodo v nedeljo branili Avstrijci, tudi letošnji olimpijski prvaki. Pred dvema letoma so premagali Fince in Norvežane, šele na 12. mestu, najslabše na SP v poletih, pa je bila Slovenija.

Danes najboljši Romoeren

Svetovni rekorder (239 m) Norvežan Bjoern Einar Romoeren je bil s poletom 230,5 m najboljši v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Planici. Med deseterico, ki so imeli prav tako kot Romoeren zagotovljen nastop na tekmi, je Robert Kranjec delil tretjo daljavo (216,5 m), na tekmo pa so se uvrstili tudi drugi trije slovenski skakalci.

Japonec Noriaki Kasai (210,5 m; 207,6 točke) je bil prvi med kvalifikanti, drugi je bil Čeh Antonin Hajek (207,5; 206,1), tretji pa Poljak Kamil Stoch (201,5; 199,9). Primož Pikl je bil 15. (190,5; 173,1), Robert Hrgota 21. (185,5; 167,6), Jernej Damjan pa 22. (181,5; 164,8).

Za Romoerenom je bil po daljavi drugi Švicar Simon Ammann (225,5 m), Poljak Adam Malysz pa si je s Kranjcem delil tretjo daljavo (216,5 m).

Kranjec, letošnji dobitnik malega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu v poletih, je spet dokazal svoje letalno mojstrstvo. Slovenski rekorder, 229 metrov je skočil 23. marca 2007 v Planici, je v kvalifikacijski seriji za to znamko zaostal za 12,5 metra. V drugi seriji treninga je bil peti (215 m; 163,9 točke), v prvi pa 11. (199; 163,1).

Kranjec dan namenil preizkusu letalnice

"Zame je bil današnji dan namenjen preizkusu letalnice. Nisem se preveč naprezal, do nedelje bo namreč še dolga pot. Poleg tega sem imel zaradi treninga danes 'težke noge'. Dvakrat sem preletel 215 metrov, kar sicer ni nič posebnega, vendar sem s tem vseeno zadovoljen. Ocenjujem, da bo na tekmi več krajših skokov, tisti skakalci, ki bodo leteli okrog 235 metrov, pa bodo varno pristajali. Mislim, da je rekord možno doseči. Eden izmed mojih ciljev sezone je bil, da bi čim bolje nastopal na svetovnem prvenstvu v Planici in tekem se že zelo veselim," je napovedal "leteči" Kranjec.

V prvih treh serijah planiškega konca sezone v smučarskih poletih se je najbolj izkazal Romoeren. Neuradni svetovni rekord je dosegel 20. marca 2005 v Planici (239 m) in tokrat je za njim zaostal za 8,5 metra. Vrh so krojili skakalci, ki so bili najboljši tudi sicer v iztekajoči se zimski sezoni. Ammann, dvakratni olimpijski zmagovalec iz Vancouvra in skupni zmagovalec svetovnega pokala, je bil najboljši v drugi seriji treninga (217,5 m; 172,8 točke), Avstrijec Gregor Schlierenzauer je bil najboljši v prvi seriji treninga (210; 189) pred Ammannm (210; 188) in dvakratnim olimpijskim podprvakom Poljakom Adamom Malyszem (212; 180,9). Slednji je bil v drugi seriji peti. Iz ozadja je boj za odličja napovedal Antonin Hajek z novim češkim rekordom, najdaljšim poletom druge serije in drugo daljavo dneva (228,5 metra).

Tepeš in Mežnar se nista uvrstila

Jurij Tepeš in Mija Mežnar, ki sta nastopila v dveh serijah treninga, se nista uvrstila v slovensko ekipo za kvalifikacije. Zato pa je bila preostala trojica uspešna in bo nastopila na SP. "Z uvrstitvijo v slovensko ekipo se nisem obremenjeval. Skušal sem se osredotočiti na skoke in uživati v čim daljših poletih, ker to prinese rezultate. V prvem skoku sem malo 'prehitel' smuči, potem pa je šlo vse bolje. S hrbtom sem imel v Skandinaviji na prejšnjih tekmah kar nekaj težav in nisem želel preveč tvegati, da ne bi poslabšal zdravstvenega stanja," je pojasnil Pikl, ki je v vseh treh serijah presegel 190 m (192,5; 191,5 in 190,5).

Robert Hrgota je še najmanj pokazal v kvalifikacijah, saj je pred tem že skočil 193 in 196,5 metra. "Zadovoljen sem, saj sem solidno skakal. Imel sem nekaj napak na odskočni mizi, pa tudi med samim poletom. Upam, da bo šlo v petek še bolje. Spoznal sem se z letalnico in iz skoka v skok stopnjeval formo. v Planico sem se vrnil z dopusta in izpolnil prvi cilj ter se uvrstil na tekmo," je pojasnil Hrgota.

Damjan je bil vesel glasnega navijanja

Jerneju Damjanu je po prvi seriji v internem slovenskem kvalifikacijskem boju že slabo kazalo, saj so mu namerili le 172,5 metra, nato pa je poletel 196 in 181,5 metra. Damjan je bil vesel glasnega navijanja več kot 10.000 zlasti mladih navijačev, ki so se veselili 43 poletov prek 200 m: "Vzdušje je bilo noro, česa takega v Planici v četrtek še nisem doživel. Letalnica je bila odlično pripravljena. Lani so bili delavci jezni, ker sem jih pokaral zaradi slabo pripravljene naprave, letos pa je bilo povsem drugače. Zadnje čase sem imel slabe dosežke na treningih, na tekmah pa je bilo boljše. Imam še rezerve in v naslednjih dnevih bom skušal to tudi pokazati."

V petek bosta prvi dve tekmovalni seriji SP v poletih. Poskusna serija bo ob 14.15, prva serija pa ob 15.15. V soboto bosta še preostali dve seriji SP; tretja se bo začela ob 10.15. V nedeljo se bo planiški praznik končal z moštveno tekmo, ki se bo s poskusno serijo začela ob 9. uri. Prva serija v nedeljo bo ob 10.15.