"Naloga zveznega predsednika je, da pritisne prst na rano," je dejala na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavila glavne točke svoje predsedniške kampanje pred volitvami 25. aprila. "Zavedam pa se, da bom s svojimi stališči plavala proti toku," je dejala, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opozorila je, da se ne namerava vmešavati v pristojnosti vlade in da ne namerava zavzemati stališč v dnevnopolitičnih temah. Želi se posvečati predvsem "velikim temam", je dejala.

Kritizirala je tudi sedanjega avstrijskega predsednika Heinza Fischerja, ki po njenem mnenju ni sposoben opravljati niti osnovnih nalog predsednika. Dejala je, da je na primer pogrešala predvsem njegovo stališče glede nameravanega povišanja davkov. Namesto da bi se zavzel, da bi državljanom pojasnili, zakaj gre, je pomagal pri "proračunskih trikih zvezne vlade".

Vzpodbuditi namerava tudi večjo razpravo o temeljnih družbenih vrednotah, kot so na primer družina in domovina, je poudarila. V zvezi s tem naj bi bila v ozadju predvsem razprava o priseljevanju, kar je ena izmed glavnih tem njene stranke. "Kdor živi pri nas, bi se moral tudi integrirati," je dejala. Dodatna tema pa naj bi bila tudi Lizbonska pogodba, reformna pogodba EU, s katero "naša domovina izgublja suverenost".

V FPÖ so nato povsem neposredno napadli Fischerja in ga pozvali tudi k televizijskemu soočenju z njihovo kandidatko. Generalni sekretar FPÖ Herbert Kickl ga je kar odkrito imenoval za "strahopetca", očital pa mu je tudi, da se obnaša nedemokratično. Primerjal ga je celo s severnokorejskim voditeljem.

Rosenkrazova je edina, ki je že napovedala kandidaturo na predsedniških aprilskih volitvah. Doslej je veliko prahu dvignila predvsem z dvoumnimi izjavami glede zakona, ki prepoveduje nacizem. Dejala je namreč, da ta zakon predstavlja "nepotrebno omejitev" in da bi morali namesto tega ljudem dovoliti svobodo govora.

Kasneje se je javno distancirala od nacistične ideologije in z vso odločnostjo zavrnila vsakršno interpretacijo, po kateri bi želela odpraviti omenjeni zakon, vendar so javnomnenjske raziskave že pokazale padec podpore tej kandidatki, od nje pa so se distancirali tudi vsi pomembni politični akterji v državi.