Preiskovalni sodnik se je tokrat za pripor odločil zato, ker je tožilstvo v drugem predlogu za odreditev pripora vendarle dovolj dobro utemeljilo priporne razloge, med katerimi je bila tokrat tudi nevarnost vplivanja na priče in ne samo ponovitvena nevarnost, kot je sprva predlagala koprska tožilka Barbara Milič Rožman. Zagovornik Srečka Prijatelja Silvan Jakin je že napovedal pritožbo.

"Vse je bilo usmerjeno zgolj v to, da se Prijatelja spravi za zapahe. Če je bila kazenska ovadba prej podana še zoper podjetnika Marjana Mikuža, Prijateljevo soprogo Aleksandro in nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja, je tokratna zahteva omejena zgolj na poslanca SNS," je ogorčen Jakin, ki trdi, da so priporni razlogi neutemeljeni, zato bo storil vse, da Prijatelja čim prej spravi na prostost. Za zdaj je za Prijatelja odrejen enomesečni pripor, ki pa ga lahko sodišče prej odpravi, če oceni, da ni več nevarnosti vplivanja na priče ali ponovitvene nevarnosti. Lahko pa sodišče pripor tudi podaljša do šestih mesecev, če meni, da priporni razlogi še vedno veljajo. V tem času mora tožilstvo spisati in vložiti obtožnico, po tistem pa je lahko obtoženec v priporu vse do začetka glavne obravnave na sodišču, ki pa se mora začeti v roku dveh let.

Po prvem zaslišanju pri koprskem preiskovalnem sodniku je Prijatelj svobodno odkorakal domov, ker tožilstvo ni dovolj dobro utemeljilo pripornih razlogov. To je sprožilo veliko ogorčenje v policijskih in sodniških vrstah, ker je zaradi narave kaznivih dejanj, ki jih je osumljen Prijatelj (izsiljevanje in grožnje z orožjem), obstajala velika nevarnost morebitnega vplivanja na priče. Zdaj so policisti in sodniki nekoliko pomirjeni, tudi zato, ker bo moralo tožilstvo zaradi pripora hitro začeti delo in se bo moralo odločiti, ali je dovolj dokazov za vložitev obtožnice ali ne. Prijatelj sicer trdi, da ni šlo za izsiljevanje ali prejemanje podkupnin. Po njegovih navedbah mu je Marjan Mikuž v Solkan prinesel 323.000 evrov zato, ker sta njuni družini poslovno povezani. "Pravi lopov je Marjan Mikuž," trdi Prijatelj, ki ostaja v stranki SNS, čeprav je Jelinčič sprva govoril, da bo Prijatelja izključil iz stranke.

Kriminalisti so isti dan, ko so v Solkanu prijeli Prijatelja med prejemanjem denarja, pridržali in zaslišali tudi Zmaga Jelinčiča ter kmetijskega ministra Milana Pogačnika, ki sta tudi prek Prijatelja kupčkala s poslanskimi glasovi in statusi kmetijskih zemljišč. Pogačnik je zaradi tega odstopil, predsednik DZ Pavel Gantar pa meni, da bi moral odstopiti tudi poslanec Prijatelj.