Tožilstvo je pripor zahtevalo zaradi ponovitvene nevarnosti in zaradi nevarnosti vplivanja na priče

Kazenski zakonik določa, da lahko preiskovalni sodnik pripor odredi za dobo 30 dni, zunajobravnavni senat pa ga lahko podaljša za dva meseca. Vrhovno sodišče ima možnost, da pripor podaljša še za dodatne tri mesece. Tožilstvo mora v tem času pripraviti obtožnico, pišejo na Zurnal24.

Za izsiljevanje Srečku Prijatelju grozi osem let zaporne kazni, kakor predvideva kazenski zakonik, za nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem oziroma eksplozivom pa do deset let, če gre za večjo količino.

Gantar: Prijatelj se ne bo mogel sklicevati na poslansko imuniteto, saj mu grozi kazen več kot 5 let zapora

Po mnenju predsednika državnega zbora Pavla Gantarja imajo poslanci pravico glasovati za določeno rešitev po svojem prepričanju, pri čemer naj bi se sicer dogajala določena lobiranja, vendar pa za to ne pričakujejo nagrad oziroma uslug. Tako je Gantar včeraj za TV Dnevnik povedal, da bi moral po odstopu ministra Pogačnika odstopiti tudi poslanec, obdolžen za kazniva dejanja korupcije.

Priprtje poslanca Srečka Prijatelja in razkritje trgovanja s poslanskimi glasovi po Gantarjevem mnenju zagotovo ni dobro za ugled parlamenta, vendar pa je dobro za pravno državo, piše na spletni strani RTV Slovenija.

Glede Srečka Prijatelja, ki se je že v predkazenskem postopku skliceval na poslansko imuniteto, možnosti, da bi mu jo DZ podelil, praktično ni. Gantar poudarja, da "imuniteta ne velja za predkazenski postopek, tako da je bilo to sklicevanje irelevantno, in tudi če bi se v priporu skliceval na imuniteto, se je treba zavedati, da ta ne velja, ker je kazen, ki mu je očitana, več kot 5 let zapora, hkrati pa je bil ujet tudi pri samem dejanju, tako da s tega vidika ni mogoče uporabiti imunitete."

Delovanje DZ brez enega poslanca, medtem ko bo Prijatelj v priporu, ne bo nič nenavadnega

V primeru njegovega odstopa ga bo nadomestil naslednji poslanec, je dejal Gantar in dodal, da bi moral Prijatelj "odstopiti v trenutku, ko bo vložen obdolžilni predlog oziroma obtožnica".

Sicer je za predsednika državnega zbora izjava prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, da ni trgovanje z glasovi v parlamentu nič nenavadnega, nezaslišana.

"Mislim, da je to zelo nečastno dejanje, da gospod Jelinčič v svojo lastno prakso, ki jo je očitno uporabil, in o tem se je večkrat šušljalo, poskuša razširiti in vplesti vse poslance in poslanke v državnem zboru," je za RTV Slovenija dejal Pavel Gantar.