Na včerajšnji seji, na kateri je pod točko interno obravnavala informacijo o opravljenih dejanjih v postopku izgradnje bloka 6, vlada tako še ni sprejela uradne odločitve, ali bo nadaljevala največjo energetsko naložbo v zgodovini samostojne Slovenije ali pa jo bo (začasno) prekinila. Po naših informacijah naj bi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik o tem včeraj polemiziral z več ministri in tudi s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Kljub temu je slednji po seji, na kateri naj bi razpravljali tudi o razširitvi nadzornega sveta in poslovodstva TE Šoštanj, povedal, da "po vsem, kar je slišal, premagajo argumenti za nadaljevanje projekta".

"Imel sem pomisleke, ali je to dobra ali slaba investicija. Odločil sem se, da bi bilo večje tveganje, če ne bi šli v investicijo, kot bi bilo tveganje, da se vlada za projekt odloči," je novinarjem dejal Pahor. Pri tem je dejal, da "so ga osupnili stroški, ki bi nastali, če bi odstopili od projekta". "Predstavilo mi jih je vodstvo HSE," je potrdil Pahor. Že v soboto smo sicer poročali, da bo TEŠ v prihodnjih dneh Alstomu nakazal še drugi obrok za dobavo tehnološke opreme za blok 6, s čimer bo vsota vseh vplačil, ki so jih iz Šoštanja nakazali v Francijo, presegla 137 milijonov evrov.

Čeprav je minister Lahovnik po Pahorjevih besedah "prihodnji četrtek označil za skrajni rok sprejema odločitve o bloku 6", še vedno ni natančno znano, koliko bo ta stal. Podatek o končni ceni projekta naj bi na prihodnji seji vlade ministrom predstavila predsednik uprave HSE Borut Meh, ki je bil prisoten že na včerajšnji seji, in prvi nadzornik holdinga Franc Žerdin. "Da bo ministrom in poslancem lažje," je dejal Pahor. Za odgovor na vprašanje, zakaj tega Meh ni storil že na včerajšnji seji, nam prvega moža HSE ni uspelo priklicati.

Končne vrednosti projekta ne razkriva niti predlog ministrstva za finance o izdaji dodatnih 200 milijonov evrov poroštev za posojilo, ki ga bo TE Šoštanj najela pri EIB. Predlog o povečanju zadolžitve TEŠ pri banki s 350 na 550 milijonov evrov je sicer ministrstvo, ki ga vodi Franc Križanič, vložilo že v začetku februarja, utemeljilo pa ga je s "povečanjem vrednosti naložbe". Če to v TEŠ in Holdingu slovenske elektrarne (HSE) še vedno ocenjujejo na 1,1 milijarde evrov, bo blok 6 po izračunih Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) stal okrog sto milijonov evrov več. Že pred časom pa smo v Dnevniku razkrili, da investicijski načrt za blok 6 vsebuje dvojne cene (stalne in tekoče), v končni vsoti pa prav tako niso všteti stroški razgradnje starih blokov.

"Ocenjujem, da je koristneje, da zadnje zaloge fosilnega goriva porabimo za to, da preveslamo luknjo med koncem obratovanja TE Šoštanj in izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško (JEK), ki še vsaj petnajst let ne bo začel obratovati. Pomembno je, da projekt podpira prebivalstvo Šaleške doline, nočem pa, da bi v Sloveniji to razumeli kot Muro," je še dejal Pahor.

primoz.cirman@dnevnik.si