Katera je "tretja možnost", ki jo je omenil, včeraj ni bilo mogoče uradno izvedeti, zelo verjetno pa je imel Pahor v mislih neodvisno recenzijo projekta, ki jo je včeraj zahtevalo več članov sveta. Po naših informacijah se je zapletlo pri vprašanju, kdo bo to recenzijo plačal, saj naj bi njeno financiranje včeraj zavrnila tako minister za gospodarstvo Matej Lahovnik kot tudi direktor TE Šoštanj Uroš Rotnik. "V razpravi se je pokazalo, da ima projekt zagovornike in nasprotnike, ki stojijo vsak na svojem bregu. Pričakujemo, da jih bomo z argumenti prepričali o tem, da se mora projekt nadaljevati," je po seji za Dnevnik povedal generalni direktor Holdinga slovenske elektrarne (HSE) Borut Meh.

Kot je bilo pričakovati, so 1,1 milijarde evrov vredni projekt v razpravi najbolj vneto zagovarjali njegovi pripravljalci, torej predstavniki HSE. Pri tem so jih podprli minister Lahovnik, prvi mož direktorata za energijo na ministrstvu Janez Kopač in nekdanji prvi mož holdinga Jože Zagožen, ki tako kot Lahovnik, Meh, Rotnik in direktor Premogovnika Velenje Milan Medved prihaja iz Šaleške doline. Na drugi strani naj bi bili do projekta najbolj kritični nekdanji gospodarski minister in poslanec SDS Andrej Vizjak, direktor JE Krško Stane Rozman (oba prihajata iz Posavja) in predsednik uprave Gen-I Robert Golob. V razpravi naj bi na njihovo stran stopil zaslužni profesor mariborske univerze Dali Đonlagić, ki naj bi zagovarjal obnovo obstoječih dveh šoštanjskih blokov (4 in 5). To možnost naj bi kot neracionalno ovrgla Rotnik in Medved.

"Sklenili smo, da se opravi analiza posledic, ki bi nastale v primeru, če bloka 6 ne bi gradili, in kakšne bi bile alternative," je po seji dejal Vizjak. Razpravo je označil kot "zmedeno in polarizirano, a obenem dobro, saj se je premier začel zavedati razsežnosti problema". Kopača nam po seji včeraj popoldne ni uspelo priklicati, že pred njenim začetkom pa je na vprašanje, ali podpira gradnjo bloka 6, odgovoril, da "je naklonjen vsem dobrim projektom". "Projekt je dobro izpeljan. Vlada ga je uvrstila v svoje načrte že pred sedmimi leti, zaprta pa je tudi finančna konstrukcija," pa nam je pred prihodom na sejo povedal Uroš Rotnik.

Minister Lahovnik pa je še pred včerajšnjo sejo napovedal, da se bo s celovito informacijo o bloku 6 najkasneje do začetka prihodnjega meseca seznanila tudi vlada. Kot smo že poročali, je ta že konec januarja upravo HSE zadolžila, da v štirinajstih dneh (ta se je sicer iztekel že pred tednom dni) pripravi celovito informacijo o načrtovani investiciji v nadomestni blok TE Šoštanj. Lahovnik je takrat pojasnil, da bo 690 milijonov evrov vredno pogodbo o dobavi tehnološke opreme z Alstomom, ki je tudi v primeru nezakonitih dejanj ni mogoče razdreti, komentiral na podlagi te informacije.

"Za trgovce z električno energijo ni pomembno, kje bo Slovenija proizvajala električno energijo. Na voljo imamo še za 40 let lignita, vse študije pa so pokazale, da je novi nadomestni blok v Šoštanju sprejemljivejši od obnavljanja starih," je včeraj dejal Lahovnik.

primoz.cirman@dnevnik.si