Bukovčeva je namreč od leta 1997 do decembra 2000 vodila Agencijo RS za prestrukturiranje in privatizacijo, ki je bila "agent" vlade pri projektu oživitve zdravilišča.

Februarja 2000 je tako agencija pripravila razpis za izbiro investitorja za vlaganje v medicinsko-rehabilitacijski center v Rimskih Toplicah. Kot je znano, je najboljšo ponudbo oddal Barsos-MC Saše Baričeviča, tako da je agencija, ki jo je vodila Bukovčeva, predlagala vladi, naj ga izbere kot investitorja. Tako sta Baričevič in tedanji finančni minister Anton Rop mesec dni zatem, 15. maja 2000, podpisala predpogodbo o brezplačnem najemu za več kot 23 hektarjev zemljišč in na njih postavljenih gradbenih objektov v vrednosti nekaj milijonov evrov.

Čeprav je Bukovčeva dolgoletna prijateljica družine Baričevič, odločno zavrača kakršno koli pristranskost in zagotavlja, da sta bila o vseh aktivnostih obveščena tako svet kot nadzorni odbor agencije. Prav tako je ponudbi ocenjevala komisija, pri čemer pet članov ni bilo zaposlenih na agenciji. Kljub temu velja opozoriti na več podrobnosti.

Medtem ko je edini še preostali konkurent v razpisu, podjetje Biro Ria, pri večini zahtevanih kriterijev zaostal samo za točko, se je Barsos-MC izkazal s finančno mnogo "težjo" ponudbo. Ker se je zavezal, da v prenovo zdravilišča vloži okoli šest milijonov evrov več kot Biro Ria, je le na ta račun pridobil 42 točk. Skupno mu je sicer razpisna komisija dodelila 54,5 točke, Biroju Ria pa 10,5 točke. Vseeno do podpisa same pogodbe ni prišlo, saj Baričevič ni predložil zaključene finančne konstrukcije oziroma ni uspel pridobiti bančne garancije NLB.

Po tem, ko je novembra leta 2000 Bukovčeva odšla iz agencije in prevzela vodenje Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, se je več kot leto dni zatem, maja 2002, na banki NLB udeležila sestanka, katerega glavna tema je bila prav omenjena bančna garancija. Med povabljenci sta bila poleg soinvestitorjev (Mobitel, Zavarovalnica Triglav, EBRD) tudi Baričevič in odvetnik Miro Senica. "Samo enkrat so me povabili na sestanek, pa še to, ker sem bila seznanjena s preteklim dogajanjem okoli projekta," je včeraj povedala Bukovčeva. A Barsos-MC kljub vsemu ni uspel pridobiti garancije, saj se s soinvestitorji ni uspel dogovoriti o sklenitvi družbeniško-delničarskega sporazuma.

Poleg tega Biro Ria sploh ni dobil priložnosti, da bi se pritožil na razplet razpisa, saj mu je Bukovčeva podatke o izboru Barsosa-MC posredovala šele konec maja 2000, torej več kot dva tedna po podpisu predpogodbe.

tomaz.modic@dnevnik.si