Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani obravnava mučenje živali in odločanje o vrnitvi psov lastniku, specializirani oddelek pa preiskuje sume morebitnih kaznivih dejanj uradnih oseb s policijskimi pooblastili v zvezi z neupravičenim slikovnim snemanjem in morebitnimi drugimi kaznivimi dejanji, so pojasnili na tožilstvu.

Drugih vsebinskih informacij o samem postopku na tožilstvu, kot so pojasnili, ne morejo dati. Tako tudi niso odgovorili na vprašanje STA, ali morebiti preiskujejo tudi sum, da je bila ob smrti Baričevića na kraju dogodka še kakšna oseba, kot tudi ne na vprašanje, ali je zadeva vodena v smeri odgovornosti posameznih organov ali oseb za vrnitev psov Baričeviću.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričevića. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, za katerega sicer obstaja sum, da naj bi pse, preden so ga napadli, spolno zlorabil.

V zvezi s vrnitvijo psov se sicer pojavlja cela vrsta pravnih in političnih vprašanj. Od tega, zakaj je ministrstvo za kmetijstvo pse, kljub temu, da je Veterinarska uprava RS zanje odredila usmrtitev, vrnilo Barićeviću, do vprašanja, v kolikšni meri so na vrnitev vplivale politične povezave Baričevića in njegovega odvetnika Mira Senice z nekaterimi politiki.