"Mesec in pol trajajo stalni pritiski na mene kot ministra in kot osebo in na mojo družino. Menim, da je to preprosto preveč in da ni treba še naprej prenašati. Premieru sem danes sporočil, da nepreklicno odstopam z mesta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," je dejal Pogačnik.

Torkova kriminalistična preiskava je bila po ministrovih besedah korektna, da pa je sum jemanja podkupnine neutemeljen, saj da "nikoli nisem postavljal pogojev, kot jih je bilo mogoče v torek zaslediti v javnosti". Šlo naj bi za zagotavljanje zemljišča na območju Murske Sobote za gradnjo muzeja letalstva v zameno za podporo pri noveli zakona o skladu kmetijskih zemljišč in pri interpelaciji.

Razprava o občinskem prostorskem načrtu v Murski Soboti še poteka, pravi Pogačnik. "Občinske prostorske načrte pripravljajo občine, ne ministrstvo, zato iz tega ne more izhajati nikakršna obljuba koristi," je dodal. Občina da predloge za spremembo namembnosti zemljišč, ministrstvo pa nato poda smernice in skladno z zakonom skrbi, da se v primeru zahtev uporabe najboljših kmetijskih zemljišč ta primerno nadomestijo, pravi Pogačnik.

Po njegovem mnenju so "zadeve preuranjene, predimenzionirane in v tem primeru neresnične".

Pogačnik: Pri dogovarjanju je šlo za pisni odgovor stranki SNS

Iz odredbe za torkovo hišno preiskavo pri Jelinčiču je razvidna komunikacija Jelinčiča in njegovega strankarskega kolega Srečka Prijatelja s Pogačnikom glede podpore omenjenemu zakonu in tudi v interpelaciji. Policija je menila, da iz prestreženih pogovorov izhaja utemeljen sum, da je Pogačnik sprejel obljubo o omenjeni podpori poslancev SNS v zameno za prenos zemljišča z države na občino za namen gradnje letalskega muzeja.

Pogačnik pravi, da je pri dogovarjanju šlo za pisni odgovor predlogu SNS glede projekta. "To je bil moj del obljube, da se napiše pisni dokument," pravi Pogačnik in dodaja, da je tudi pri ostalih vprašanjih delal s pisno dokumentacijo. Trdi, da "ni šlo za nikakršno politično trgovanje". Po njegovih besedah je imel glede interpelacije podporo koalicije in da drugih glasov ni potreboval.

Premier Borut Pahor pravi, da s "človeške plati" odstop ministra razume, da pa njegov odstop ne bo pomenil, da se bo razčiščevanje tako zadeve Baričevič kot te preiskave ustavilo. "Storil bom vse, kar je moji moči, da bodo kljub odstopu razjasnjene vse okoliščine obeh dogodkov, zaradi katerih je bil minister predmet kritike ali podpore v zadnjem času - tragedije Baričevič in suma korupcije," pravi Pahor. Dodaja, da bo Pogačnik odgovoril tudi na postavljena poslanska vprašanja.

Prvi odstop premier Pahor zavrnil

Prvi ponujeni odstop Pogačnika je premier zavrnil, ker da odstopi prevečkrat pomenijo konec razčiščevanja zadev. "Storil bom vse, da tokrat temu ne bo tako," zagotavlja. Dodaja, da s sumom korupcije minister, "kriv ali nedolžen", ne zbuja več zaupanja v javnosti, da bi lahko delo z avtoriteto vodil naprej.

Policija je v obsežni akciji, ki jo je zaradi preiskovanja gospodarske kriminalitete, korupcije in izsiljevanja izvajala po Sloveniji, v torek pridržala štiri osebe. Med pridržanimi so bili tudi Pogačnik, Jelinčič in poslanec SNS Srečko Prijatelj.

Kot je pojasnil direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek, je kriminalistična policija od sredine lanskega leta zaradi suma več kaznivih dejanj na območju PU Koper obravnavala gospodarsko družbo, neuradno gre za Luko Koper.

Kriminalisti so najprej preiskovali sum korupcije in drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala, v okviru preiskave pa so v začetku januarja letos zaznali tudi sum kaznivega dejanja izsiljevanja med udeleženci poslov, povezanih z omenjeno gospodarsko družbo, in sum kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja in eksplozivov.

Stolček zamajala že afera bulmastifi

Pogačnikov ministrski stolček se je zamajal pred dobrim mesecem dni po tragičnem dogodku, ko so bulmastifi v lasti Saše Baričeviča, ki so v preteklosti že napadli človeka, do smrti pogrizli lastnika. Ob tem se je pojavilo vprašanje ustreznega ravnanja pristojnih ob vračanju psov lastniku, minister Pogačnik pa je odgovornost takoj zavrnil.

Zaradi afere bulmastifi so ga k odstopu takoj pozvale opozicijske stranke, a tega ni nameraval storiti, nato pa sta opozicijski poslanski skupini SLS in SDS 12. februarja vložili interpelacijo o njegovem delu in odgovornosti. V odgovoru na interpelacijo, ki ga je 25. februarja podprla vlada, Pogačnik pa ga je v DZ z dodatnimi pojasnili posredoval v ponedeljek, je zavrnil vse očitke interpelacije in ponovno tudi objektivno odgovornost za tragični dogodek v primeru bulmastifi, v katerem naj bi šlo tudi za spolno zlorabljanje živali.

Prav v zvezi z interpelacijo pa je povezan sum korupcije, zaradi katerega so kriminalisti v torek v obsežni akciji pridržali ministra Pogačnika, prav tako pa tudi prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, pri čemer naj bi oba bila "kolateralni žrtvi" policijskih prisluhov poslancu SNS Srečku Prijatelju. Kriminalisti sumijo, da je želel Pogačnik v zameno za podporo SNS pri interpelaciji Jelinčiču na zemljišču v Murski Soboti, ki je v lasti kmetijskega ministrstva, omogočiti postavitev letalskega muzeja.

Konec drugega vodenja kmetijskega ministrstva

Milan Pogačnik je ministrstvo za kmetijstvo vodil že v zadnjem obdobju vlade takratnega premiera Antona Ropa, od aprila do decembra 2004. V vladi premiera Boruta Pahorja pa je bil za kmetijskega ministra izbran novembra 2008 kot nestrankarski kandidat s podporo SD.