Današnji pogovor s kadrovsko komisijo nadzornega sveta - poleg Hauca so v igri še štirje kandidati - naj bi bil tako le formalnost, saj njegovemu imenovanju ne nasprotuje niti gospodarski minister Matej Lahovnik, v katerega resor sodi Pošta. Lahovnika, ki se je pred kratkim javno zavzel za revizijo domnevno spornega poslovodstva Telekoma Slovenije na Balkanu, ni zmotilo niti sponzoriranje športnih društev, povezanih s člani nadzornega sveta Pošte.

Podjetje, ki ima še do konca leta monopol nad razpošiljanjem univerzalne pošte, namreč med drugim sponzorira rokometni klub Gorenje in Atletsko zveze Slovenije (AZS). Pri obeh naj bi šlo za zneske v vrednosti okoli 60.000 evrov. Medtem ko so prvega sponzorirali že pred prihodom Bahuna (član uprave družbe Gorenje, ki je glavni sponzor tega kluba), pa mesto predsednika AZS zaseda Peter Kukovica, prav tako nadzornik Pošte. V slednjem primeru je bila sponzorska pogodba sklenjena po tem, ko je Kukovica prišel v nadzorni svet Pošte. Zaradi morebitnega konflikta interesov naj bi ta celo razmišljal o tem, da bi se vzdržal glasovanja o novem direktorju Pošte. V nadzornem svetu je sicer sedem ljudi.

"Koga Pošta Slovenije sponzorira, je stvar poslovne odločitve oziroma poslovnih interesov Pošte Slovenije. Ministrstvo za gospodarstvo v te odločitve seveda ne posega," se je na to odzval Lahovnik, ki naj bi tako kot nadzorniki dobil vrsto opozoril o domnevnih nepravilnostih pri vodenju Pošte.

Nadzorni svet Pošte je lani poleti revizijski komisiji s sklepom naložil, da preveri te očitke (v anonimkah, opp.), vendar ta ni ugotovila nepravilnosti v poslovanju. "V Pošti Slovenije menimo, da prihaja v zadnjih dneh pred imenovanjem generalnega direktorja in njegovega namestnika do diskreditacij sedanjega poslovanja Pošte, ki je družbo v zadnjih petih letih z doseženimi poslovnimi rezultati pripeljalo med najboljša podjetja v državi," so pojasnili v Pošti.

Lahovnik je s Haucem najbrž zadovoljen tudi zaradi poslovnih rezultatov Pošte, saj je ta lani ustvarila kar 16 milijonov evrov dobička. Poleg tega je v državni proračun prišlo za kar polovico več dividend kot leta 2008, ko je Pošta edinemu družbeniku izplačala šest milijonov evrov. Vseeno pa nekateri viri opozarjajo na Nino Zidar Klemenčič in njeno vlogo pri zgodbi o brezplačnikih Slovenski tednik in Ekspres, ki so od pred kratkim predmet parlamentarne preiskave. Zidar-Klemenčičeva je po drugi strani zastopnica Mateja Lahovnika, ki ga toži nekdanja predsednica uprave Palome Mateja Perger. Da bi posredovala pri dodelitvi novega mandata Alešu Haucu, ki naj bi bil blizu desnici, je Zidar-Klemenčičeva odločno zanikala. Da njegova odvetnica ni posredovala pri imenovanju Hauca, zatrjuje tudi Lahovnik.

tomaz.modic@dnevnik.si