Norveški smučarji skakalci so dobili zadnjo ekipno preizkušnjo v svetovnem pokalu v tej sezoni, potem ko so za tri točke ugnali Avstrijce. Za končni seštevek so šteli le izidi prve serije, saj sta vreme oziroma premočan in nestalen veter skrojila razplet in preprečila drugo serijo.

Lahti je znova potrdil status enega najbolj vetrovnih prizorišč, ki gosti tekme svetovnega pokala. Vodstvo tekmovanja je po številnih prekinitvah izpeljalo le eno serijo, ki pa je bila maratonska, saj je trajala kar uro in pol.

Favorizirani Avstrijci so ostali brez zmage. Norvežani so imeli v svojih vrstah tri razpoložene skakalce,
Andersa Bardala (123 m), Roarja Ljökelsöyja (122,5) in Andersa Jacobsena (121,5), pri Avstrijcih pa je bil slabši od pričakovanj predvsem Wolfgang Loitzl s 113,5 metra. Norvežani so zanesljivo vodili celo tekmo, na koncu pa kljub napadu Thomasa Morgensterna ubranili tri točke prednosti. Tesno je bilo v boju za zadnje mesto na stopničkah, nazadnje so Nemci le za točko in tri desetinke ugnali danes zelo razpoložene Poljake.

Slovenska četverica se je na peto mesto po polovici in nazadnje tudi po koncu tekme uvrstila po zadnji skupini. S skokom 126,5 metra je zablestel Robi Kranjec, že pred njim pa je spet dobro skočil tudi mladi Peter Prevc (117 m), ki je bil v tretji skupini na drugem mestu. Nekoliko slabše sta opravila Mitja Mežnar (109,5) in Jernej Damjan (101,5).

Slovenci so premagali Japonce, s katerimi se borijo za boljše mesto v pokalu narodov. Japonci so bili šesti z 1,7 točke manj kot Slovenija, razočarali pa so domači skakalci, saj so se uvrstili le na osmo mesto.

"Tekma je bila zrelo vetrovna, veter se je hitro obračal. Prvi dve skupini sta imeli zelo težke razmere. Lahko rečem, da smo odskakali dobro, lahko smo zadovoljni s petim mestom, pomembno pa je tudi zato, ker smo premagali Japonce. Blizu smo bili tudi Poljakom, ki pa so bili danes res dobri," je trener Matjaž Zupan ocenil ekipni nastop.

V nedeljo skakalce čaka v Lahtiju še posamična preizkušnja, na katero so se uvrstili trije Slovenci: Kranjec je imel nastop zagotovljen, v kvalifikacijah pa sta se na tekmo prebila še Peter Prevc in Mitja Mežnar. "Robi tudi tukaj dobro skače, naš cilj je uvrstitev med deset. Pri Petru in Mitji bomo veseli točk, za Petra so bolj dosegljive, Mitja pa bo moral še malo dodati," pa Zupan napoveduje pred posamično tekmo.