Po neuradnih informacijah so še vedno odprte najmanj tri možnosti: da gre Vegrad v stečaj, da si njegovi upniki del obveznosti poplačajo v prisilni poravnavi ali da se o načinu in višini povračila dolgov dogovorijo mimo sodišča, v sklopu tako imenovane prostovoljne poravnave z vodstvom družbe. "Vodstvo družbe nadaljuje intenzivno pripravo in sprejemanje ukrepov, povezanih s prestrukturiranjem družbe. Na to temo poteka v teh dneh več delovnih sestankov," so včeraj sporočili iz Vegrada in dodali, da bodo ukrepe predstavili javnosti po tem, ko jih bodo uskladili z bankami.

Te so po naših informacijah še vedno pripravljene Vegrad, ki ga vodi Hilda Tovšak, uradno pustiti v stečaj, saj naj bi imele zaradi zavarovanih terjatev v tem primeru privilegiran položaj v razmerju do drugih upnikov. Vendar ima ta scenarij za banke najmanj dve tveganji: poleg tega, da bi v stečaju avtomatično padla vrednost zastavljenih nepremičnin, bi se lahko stečajni upravitelj Vegrada odločil tudi za izpodbijanje zavarovanj. Kot smo že poročali, ima skupina Vegrad samo do NLB za okrog 240 milijonov evrov obveznosti, od tega je najmanj 70 milijonov evrov vezanih na stanovanjski kompleks Celovški dvori v Ljubljani. "Vegrad lahko izboljša vodstvo podjetja z lastniki, in sicer na podlagi načrta temeljitega poslovnega in finančnega prestrukturiranja podjetja. Na podlagi temeljite preučitve načrta se bo NLB odločila, na kakšen način in v kakšnem obsegu bo s podjetjem poslovala v prihodnje," so včeraj za STA povedali v NLB.

Dodatna težava za Vegrad so večji dobavitelji (Merkur), ki po dostopnih podatkih prav tako sodelujejo v pogovorih o sanaciji. Čeprav so ti načelno bolj kot stečaju, v katerem bi izgubili skoraj vse terjatve, naklonjeni prisilni poravnavi, je vprašanje, ali bi to izglasovale banke. Pri tem po naših informacijah otežuje pogovore dejstvo, da se dobaviteljem zaradi lastnih finančnih in likvidnostih težav z dogovorom mudi, bankam pa vsaj uradno (še) ne. Končni načrt kratkoročne rešitve Vegrada naj bi luč sveta ugledal v prihodnjih treh tednih.

primoz.cirman@dnevnik.si