Povprečni letni zaslužek na osebo se je v kitajskih mestih lansko leto gibal okoli 1854 evrov, kar je kar trikrat več kot na podeželju, kjer je bil povprečni zaslužek 560 evrov, je sporočil kitajski statistični urad.

China Daily, časopis, ki je v lasti vlade, je poročal, da je to največja vrzel med bogatimi mestnim in revnim podeželskim prebivalstvom v zadnjih treh desetletjih. Oblast je sporočila, da bi vrzel lahko „resno ogrozila socialno stabilnost“.

„Zaradi vse večji vrzeli med bogatimi in revnimi se v državi pojavljajo nemiri,“ je dejal Yan Ye, profesor na inštitutu za znanosti in tehnologije v Severni Karolini. Dodal je, da več kot polovica Kitajcev živi na podeželju, vendar zaslužijo samo 12 odstotkov državnega prihodka. Nobena provinca naj ne bi dosegala mednarodnih standardov minimalne plače, čeprav mnogi menedžerji in družbe v lasti države beležijo ogromne dobičke.

Vlada poskuša uveljaviti univerzalno zdravstveno varstvo za Kitajce na podeželju in načrtuje gradnjo infrastrukture, s katero bi povečala število delovnih mest ter spodbudila industrijo.

Wen Jiabao, kitajski premier, je ta konec tedna opozoril, da „ni pravično, da je bogastvo v rokah posameznikov“. „V takem primeru je družba obsojena na nestabilnost,“ je dodal.

Raziskovalci pa so za časnik China Daily poudarili, da se bo vrzel najbrž še povečala. „Menim, da se bodo razlike v zaslužkih še povečale, medtem ko se vlada še vedno preveč posveča rasti urbanih središč in ne podeželju,“ je dejal Song Hongyuan, direktor raziskovalngae centra za ruralno ekonomijo na ministrstvu za kmetijstvo.