Branilka naslova Italija se je odločila za Leribo Lodge v Centurionu v bližini Pretorie, kjer bo skorajda soseda s slovenskimi tekmeci Američani. Ti bodo nastanjeni v Irene Country Lodge.

Nemčija je tudi izbrala Pretorio za svojo bazo, tako kot še Argentina, Slovaška, Severna Koreja, Nova Zelandija in Gana, ki je prvotno načrtovala bazo v Nelspruitu. Edino moštvo, ki bo v tem mestu v bližini slavnega Krugerjevega parka, bo Čile.

Gostitelji prvenstva Južnoafričani, ki so sprva želeli biti v Esselen Parku, so morali zamenjati bazo, potem ko je predsednik njihove nogometne zveze Kirsten Nematandani omenjeno bazo zavrnil, češ da je neprimerna. Tako bodo po novem nastanjeni v johannesburškem hotelu Southern Sun v Graystone Drivu.

V Johannesburgu bodo tudi Mehika, Honduras, Srbija, Nizozemska, petkratna prvakinja Brazilija in tudi Slovenija, ki si je izbrala bazo v Hyde Parku.

Urugvajci so si izbrali mesto Kimberley, ki je znano po rudnikih diamantov, medtem ko bodo prvaki iz leta 1998 Francozi stanovali v Knysni na tako imenovani "poti vrtov" na jugovzhodni obali JAR. Ob tej bodo nastanjeni tudi Danci in Japonci.

Afriški upi Nigerijci, Alžirci in Kamerunci bodo v Durbanu skupaj z Grčijo, v 40 kilometrov oddaljenem Pietermaritzburgu pa bodo Paragvajci.

Rustenburg bo predstavljal bazo za Anglijo in Južno Korejo, medtem ko bodo Avstralci v Muldersdriftu. Slonokoščena obala in Švica bosta v Vanderbijlparku na bregovih reke Vaal, Portugalska pa je izbrala Magaliesburg. Evropski prvaki Španci, eni glavnih favoritov za naslov prvaka, se bodo na tekme pripravljali v Potchefstroomu.

Kot je pojasnila Fifa, te namestitve mogoče še niso dokončne, saj si moštva še lahko izberejo druge baze.

Brez večjih sprememb v slovenskem reprezentančnem strokovnem štabu

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je izbral sodelavce, ki mu bodo v prihodnjih mesecih in na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki pomagali pri vodenju izbrane vrste. Kot so sporočili z Nogometne zveze Slovenije, večjih sprememb v primerjavi z dosedanjim kadrom ni.

Pomočnik selektorja ostaja Milan Miklavič, vlogo trenerja vratarjev pa bo še naprej opravljal Nihad Pejkovič. Zaradi nastopa na SP 2010, kjer bo Slovenija igrala v skupini C skupaj z Alžirijo, ZDA in Anglijo, pa se bosta zaradi povečanega obsega dela strokovnemu vodstvu pridružila še Martin Magister in selektor slovenske reprezentance do 21 let Tomaž Kavčič.

Vodja zdravstvene službe je Matjaž Vogrin, reprezentančni zdravnik še naprej ostaja Vasja Kruh, vlogi fizioterapevtov bosta opravljala Tomaž Šavnik in Khalid Nasif, tehnični sodelavec pa ostaja Gianfranco Borca.

V času prvenstva se bo povečal tudi obseg dela v povezavi z reprezentančno opremo, zato se bo v vlogi ekonoma Igorju Benčiču pridružil še Miha Košorog.

Vlogo tehničnega vodje članske vrste bo še naprej Boštjan Gasser.

Sicer pa Slovenijo že v sredo, 3. marca, v Mariboru čaka prva pripravljalna tekma. Tekmec bo Katar, Kek pa bo seznam nogometašev, na katere bo računal na omenjenem obračunu, objavil v četrtek ob 12. uri.