Očitajo ji politično vplivanje na delo policije v primeru Baričevič, pri najemu nove stavbe za Nacionalni preiskovalni urad naj bi zlorabila ministrstvo za notranje zadeve v klientelistične namene in oškodovala davkoplačevalce. Poudarjajo pa tudi ustvarjanje neenakosti pred zakonom, oviranje parlamentarne preiskave glede izbrisanih... Kresalova pravi, da je interpelacija ni presenetila. "Leto je naokoli in 1. april se bliža. SDS me v svoji predvidljivosti nikoli ne razočara. Razočara pa raven interpelacije," je poudarila. V LDS so včeraj že zatrdili, da ministrici zaupajo, da svoje delo opravlja dobro, zakonito ter zavzeto, v drugih koalicijskih strankah pa se bodo do interpelacije opredelili, ko jo bodo preučili oziroma ko bodo dobili ministričin odgovor. me

Politično vplivanje na delo policije v primeru Baričevič in korupcija ter klientelizem pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) sta glavna očitka v interpelaciji, ki so jo včeraj na delo notranje ministrice Katarine Kresal vložile opozicijske SDS, SLS in SNS.

Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je bilo v vračanje bulmastifov vpletenih več oseb, ki so tako ali drugače povezane z LDS. Ta velika povezanost naj bi bila tudi razlog, da se preiskava tega primera ne premakne. Zato se lahko po Tankovem prepričanju le sprašujemo, ali gre res za naključja ali za sistematičen poslovno-prijateljski, politični pristop in za napad na pravno državo ter na enakost pred zakonom. Da je prišlo do političnega vplivanja, pa po njegovem prepričanju kaže tudi postopek policijske preiskave po nesreči.

Tudi poslanec SLS Gvido Kres je prepričan, da je v postopku vračanja bulmastifov zmagal zasebni interes lastnika, ni pa bil zaščiten javni interes. Ključno vprašanje je po njegovem mnenju, ali bi država zaščitila tudi posameznika, ki bi bil povprečni državljan in katerega psi bi nekoč nekoga napadli. "Verjetno ne in v tem je težava," se je glasil njegov odgovor. Po prepričanju Kresa so vse povezave preveč zgovorne, da bi lahko govorili o naključju.

Pri najemu prostorov za NPU pa opozicija Kresalovi očita, da je pri podpisu pogodbe z Ramom Investom Igorja Pogačarja, ki je kot poslovni partner že sodeloval z življenjskim partnerjem Kresalove Mirom Senico, prišlo do negospodarnega ravnanja. Proračun bo namreč po njihovih izračunih na leto oškodovan za višino najemnine 1,6 milijona evrov.

Ob interpelaciji tudi o Matejevi avanturi

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa je celo prepričan, da je v celotni koaliciji nekaj zelo gnilega. Zato meni, da bi morala odstopiti celotna vlada ali pa vsaj nekaj ministrov in premier, kajti "premier je tisti, ki vse skupaj pokriva pod neko odejo". Najbolj korektno do slovenskega naroda pa bi po njegovem bilo, da bi izstopila in se samoukinila LDS.

Notranja ministrica Katarina Kresal je - kot je dejala - razočarana nad nivojem interpelacije. Zagotavlja, da so bili pri najemu stavbe NPU vsi postopki transparentni, zakoniti in v skladu z načelom dobrega gospodarjenja. "Veselim pa se predvsem, da bo ta interpelacija omogočila, da se v vseh podrobnostih razkrije tudi 90 milijonov evrov težka avantura prejšnjega notranjega ministra in njegove stavbe na Litostrojski, grajene na popolnoma neprimernem mestu in mimo vseh določb javnega naročanja," je napovedala.

Še en rekord Katarine Kresal

Ministrica Kresalova je rekorderka po pogostosti interpeliranja o njenem delu. Gre namreč že za drugo interpelacijo, ki jo je opozicija v tem mandatu vložila proti njej; zanimivo pa je, da je bila prva, v kateri so ji poslanci SDS očitali izdajanje odločb izbrisanim, vložena pred natanko letom dni. Od sprejema ustave leta 1991 do danes je bil sicer dveh interpelacij deležen še Mitja Gaspari kot finančni minister, a sta bili ti vloženi v različnih mandatih. V tem mandatu je bila poleg interpelacij proti Kresalovi prav zaradi zgodbe z bulmastifi vložena tudi interpelacija proti ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku.

Glede na to, da opozicija ocenjuje, da slabo dela celotna ministrska ekipa s Pahorjem na čelu, se postavlja vprašanje, zakaj ne interpelirajo kar celotne vlade. "Tudi to še lahko pride," je včeraj odgovoril Jože Tanko.

Pred letom dni je za odhod Kresalove glasovalo 31 poslancev, proti pa jih je bilo 48. Ali lahko tokratna interpelacija proti notranji ministrici dobi širšo podporo? V LDS so ministrico že podprli in izpostavili, da "sorodstvene, prijateljske in druge vezi z osebami, ki niso člani SDS, niso kriminalno dejanje in tudi ne vzrok za odpoklic ministrice". V DeSUS se bodo do interpelacije opredelili, ko jo bodo prejeli in ko se bodo s Kresalovo pogovorili, v Zares pa bodo počakali na ministričin odgovor. Tudi v SD o vloženi interpelaciji še niso razpravljali. Je pa poslanec Dušan Kumer spomnil, da je leta 2007 pravosodnemu ministru Lovru Šturmu zastavil poslansko vprašanje, kako ima lahko pravosodno ministrstvo za gospodarski oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča pri Pogačarjevem Ramu Investu najete prostore, če je bil tedaj Pogačar v postopku. Pa je dobil odgovor, da s tem ni nič narobe. "Če vlagajo interpelacijo proti Kresalovi, bi bilo dobro, da jo vložijo tudi proti sedanjemu poslancu in nekdanjemu predsedniku vlade, ki je tam najel prostore," dodaja Kumer.