Čeprav je 50 odstotkov malih in srednjih podjetij, vključenih v študijo ECB o dostopnosti podjetij do virov financiranja v evrskem območju, poročalo o nespremenjenih potrebah po bančnih posojilih, kar je na približno enaki ravni kot v prvi polovici lanskega leta, pa se je delež podjetij, ki so poročala o večjih potrebah po posojilih, v drugem šestmesečju lani povečal za šest odstotnih točk na 25 odstotkov. Le devet odstotkov pa jih je zatrdilo, da so njihove potrebe manjše kot v prvem polletju.

Dostopnost posojil pa se v drugi polovici lanskega leta glede na prvih šest mesecev ni bistveno izboljšala. Kar 85 odstotkov malih in srednjih podjetij je tako poročalo o nespremenjeni (43 odstotkov) in slabši (42 odstotkov) dostopnosti do bančnih posojil. Desetina pa jih je ocenila, da so v drugi polovici lanskega leta lažje prišli do posojil.

Nekoliko drugačne razmere so bile med velikim podjetji, ki jih je ECB anketirala v okviru raziskave. O nespremenjenih potrebah je sicer prav tako poročala slaba polovica podjetij (49 odstotkov), je pa zato 20 odstotkov sporočilo, da so bile potrebe večje kot v prvem polletju. O manjšem povpraševanju po finančnih sredstvih pa je bilo med velikimi podjetji govora v 15 odstotkih primerov.

Se je pa zato delež tistih, ki so v drugem šestmesečju 2009 poročali o slabši dostopnosti posojil, zmanjšal za deset odstotnih točk na 38 odstotkov, delež tistih, ki so ocenili, da se dostopnost glede na prvo polletje ni spremenila, pa se je po drugi strani povečal za deset odstotkov. Delež tistih, ki so ocenili, da se je dostopnost posojil izboljšala, pa je bil deset odstotkov (sedem odstotkov v prvem polletju).

Ocene glede prometa, dobička, stroškov dela in drugih stroškov ter zadolženosti se ne med malimi in srednjimi podjetji ne med velikimi družbami ni bistveno spremenila, le med velikimi podjetji jih je nekoliko več poročalo o nižjem prometu.

Mala in srednja podjetja so sicer med največjimi težavami v drugem poletju 2009 v največjem številu navedla iskanje strank, dostop do virov financiranja in konkurenca, podobno pa je bilo tudi med velikimi podjetji, kjer pa je bila konkurenca na trgu pred dostopom do finančnih sredstev.