Če so finančni ministri brez težav podprli Junckerja, pa enotnosti ni bilo pri izbiranju novega podpredsednika Evropske centralne banke (ECB). Odločitev je za zdaj preložena na februar, do takrat pa morajo pravne službe proučiti, kako bo podpredsednik sploh izvoljen. Sedanjemu podpredsedniku, Grku Lucasu Papademosu, se mandat izteče 31. maja, za novega podpredsednika pa so v igri trije kandidati: Belgijec Peter Praet, Luksemburžan Yves Mersch in Portugalec Vitor Constancio.

Gre za zelo pomembno funkcijo, saj je podpredsednik ECB skupaj z njenim predsednikom in še štirimi člani del izvršilnega odbora ECB, ki je odgovoren za dnevne posle banke in pripravo srečanj Sveta ECB. Koga podpira Slovenija, minister za finance Franc Križanič ni želel povedati. Dejal je, da je sicer imel navodila za primer glasovanja. Ker tega ni bilo, bo podrobnosti zadržal zase. Ocenil je, da so vsi trije kandidati zelo dobri in bi vsakdo izmed njih lahko dobro opravljal delo. Komunikacija med državami pa bo do naslednjega glasovanja očitno še intenzivna, je nakazal.

Podpredsednik ECB je lahko iz katere koli države evroskupine, dokazati pa mora trdne in strokovne izkušnje v denarnih in bančnih zadevah, so ob tem za Dnevnik pojasnili v ECB. Za zdaj iz novejših članic podpredsednika še ni bilo, mandati pa se članom izvršilnega odbora iztečejo 31. maja letos, nato pa na isti datum v letih 2011, 2012, 2013 in 2014.