Kot so sporočili z Dursa, gre davčna uprava s tem ukrepom na roko davčnim zavezancem, bankam in borzno-posredniškim družbam.

Durs je na sestanku z Združenjem članov borze vrednostnih papirjev predstavila rešitev, ki bo borzno-posredniškim družbam in bankam omogočila, da za leto 2009 pripravijo podatke o transakcijah njihovih komitentov v zvezi s prodajo vrednostnih papirjev.

Ti podatki se bodo odložili na portal eDavki in davčnim zavezancem z uporabo svojega digitalnega potrdila omogočili predizpolnjeno napoved v zvezi z oddajo napovedi odmere omenjenih davščin, povezanih z vrednostnimi papirji.

Ta rešitev, ki jo v Dursu še pripravljajo, naj bi omogočila večjo racionalnost in boljše storitve. Trenutno je namreč omogočena le storitev, kjer zavezanci za davek prejete podatke pretipkavajo v sistem eDavki.

Zaradi nove storitve se bo podaljšal tudi rok za elektronsko oddajo napovedi odmere omenjenih davščin, in sicer s 1. marca na 31. marec. Za papirnate obrazce se roki ne spreminjajo.

Borzno-posredniške družbe in banke bodo tako lahko uspešno prilagodile programske podpore, s katero bodo pripravili predizpolnjene napovedi za zavezance, davčni zavezanci, ki še niso registrirani v sistem eDavki, pa bodo pridobili mesec dni dodatnega časa, da pridobijo ustrezne digitalne certifikate, ki jih potrebujejo za te storitve, so sporočili z Dursa.

Novela zakona o davčnem postopku sicer določa, da mora davčni zavezanec vložiti napoved v elektronski obliki prek sistema eDavki, če je preteklem letu opravil več kot deset obdavčljivih prodaj vrednostnih papirjev, drugih deležev in investicijskih kuponov ali izvedenih finančnih instrumentov.