Število teh iz leta v leto pada, če jih je bilo še leta 2007 skupaj 374, jih je bilo leto kasneje 368, lani pa le še 355. S položajem na Dursu se je včeraj seznanil predsednik vlade Borut Pahor, a če so v njegovem kabinetu pozvali fotografe, naj zabeležijo, kako je "prvič v zgodovini predsednik vlade obiskal davčno upravo", premier po sestanku z direktorico Dursa Mojco Centa Debeljak ni bil na voljo za vprašanja novinarjev.

"Predsednik vlade se je podrobno seznanil z vsemi pomembnimi projekti, z vsemi problemi, s katerimi se srečuje davčna uprava, in terjal poročilo o davčnih utajah, o izogibanju davkov brez davčnih utaj in o ukrepih, ki jih bomo sprejeli, da še izboljšamo davčno izterjavo," je v kratki izjavi za medije pojasnil finančni minister Franc Križanič.

Odgovore na vprašanja, o kakšnih težavah Dursa so govorili in kakšne ukrepe predvidevajo, je minister Križanič prepustil direktorici Dursa. "Največja težavo ta hip predstavlja informacijski sistem, ki je star in dotrajan. Že leta ponavljamo, da je 20 let star informacijski sistem staro orodje za dober izbor davčnih zavezancev, za še boljšo izterjavo, ki je letos sicer 20 odstotkov boljša od lanske," je pojasnila Mojca Centa Debeljak in dodala, da na Dursu še vedno čakajo na odločitev Državne revizijske komisije. Spomnimo, da sta neizbrana ponudnika, Hewlett-Packard ter Hermes SoftLab skupaj z Fast Enterprises že 7. decembra na revizijsko komisijo podala predlog za revizijo 21,5 milijona evrov vrednega razpisa, na katerem je Durs izbral IBM Slovenija. Odločitve komisija še ni sprejela.

Po besedah Mojce Centa Debeljak so s premierjem govorili tudi o sivi ekonomiji, plačevanju prispevkov za socialno varnost, drugih ovir pa niso posebej poudarjali.

Si lahko obetajo nove davčne inšpektorje ali vsaj zaustavitev upadanja njihovega števila? "Kot vsi ostali državni organi smo omejeni na letni kadrovski načrt, ki predvideva 2497 zaposlenih, kar je 25 uslužbencev manj kot lani. Število davčnih uslužbencev pada, učinkovitost pa skušamo nadomestiti z bolj projektnim usmerjanjem, vodenjem pregledov in tukaj letos beležimo precejšnje rezultate," je odgovorila.

katja.svensek@dnevnik.si