Koncern je lani ustvaril 4,87 milijarde dolarjev dobička. "Zaslužke so okrepili rekordni prihodki od prodaje železove rude ter občutno večja proizvodnja zlata in bakra," navedbe družbe povzema ameriška tiskovna agencija AP.

Ob objavi poslovnih rezultatov je Rio Tinto ponovno izrazil zaskrbljenost zaradi obtožnic, ki jih je proti štirim njegovim uslužbencem na sodišče v Šanghaju vložila kitajska vlada. Omenjeni so bili aretirani julija lani, ko je Rio Tinto deloval kot glavni pogajalec v imenu svetovnih dobaviteljev železove rude. Uradni Peking je sporočil, da bodo štirim uslužbencem koncerna sodili zaradi kraje poslovnih skrivnosti in jemanja podkupnine.

"Narava teh obtožb nas zelo skrbi," so napoved sojenja komentirali v Riu Tintu. Rio Tinto in druge rudarske multinacionalke naj bi sicer več let podkupovale zaposlene v 16 velikih kitajskih državnih jeklarskih podjetjih in si tako pridobile dostop do podatkov o velikosti zalog, urnikih in obsegu proizvodnje, finančnih podatkov in načrtih glede nakupov surovin.