Kaj vse sindikat Vegrada zahteva od vodstva z glavno direktorico Hildo Tovšak na čelu in kakšni so roki za izpolnitev zahtev, Mastnak ni želel razkriti. Direktorica za splošno in kadrovsko področje v Vegradu Branka Gabrijel pa je zatrdila, da na pogajalski mizi ni predloga, da bi vsi delavci prihodnje tri mesece dobivali minimalne plače, o čemer smo poročali včeraj. Da je o tem slišal neuradne govorice, nam je v torek med drugim potrdil tudi Mastnak. Čeprav je Gabrijelova včeraj pojasnila, da se je vodstvo s predstavniki sindikatov sestalo na informativnem sestanku zaradi izplačila preostalega dela decembrskih plač in drugega dela regresa, je seznam zahtev sindikata po naših informacijah bistveno daljši. To posledično pomeni, da je znesek, ki ga Vegrad dolguje zaposlenim, precej večji, kot skuša dajati vtis vodstvo družbe.

Po neuradnih informacijah sindikat Vegrada zahteva od uprave, da se vsem zaposlenim do 20. februarja izplačajo dodatki za nadurno in nočno delo. Poleg izplačila razlike lanskega regresa bi moral Vegrad do konca februarja vsem zaposlenim izplačati tudi potne stroške in terenski dodatek. Do konca aprila pa bi moral številnim zaposlenim izplačati razliko iz naslova tako imenovanega socialnega sporazuma.

Zaradi gospodarske krize je Vegrad v drugi polovici leta 2008 z zaposlenimi sklenil socialni sporazum, po katerem so se delavci, ki so prejemali več kot 1200 evrov bruto plače, odpovedali desetim odstotkom plače. Ta sporazum se je iztekel konec lanskega septembra, uprava pa ga je očitno samovoljno podaljšala. Delavci, s katerimi je bil sklenjen socialni sporazum, namreč tudi po njegovem izteku prejemajo nižje plače.

Po Mastnakovih besedah se bo izvršilni odbor sindikata, ki se je nameraval srečati včeraj, sestal prihodnji teden. "Najlaže bi bilo zaostriti odnose z vodstvom, kar pa po drugi strani ne bi bilo konstruktivno. Če se bomo z vodstvom družbe dogovorili, v katerih rokih bodo morale biti obveznosti zaposlenim poravnane, jih bo moralo vodstvo do teh rokov izpolniti. V nasprotnem primeru se ve, kaj bo sledilo (stavka, op. p.)," pojasnjuje Mastnak.

Minuli teden je sicer Tovšakova zagotovila, da Vegrad posluje normalno in da ima za letošnje leto že pridobljenih za sto milijonov evrov poslov. Glede blokade transakcijskih računov pa je pojasnila, da so že sprejeli ustrezne ukrepe za njihovo deblokado. Po zadnjih podatkih Banke Slovenije pa Vegradu to še ni uspelo, tako da ima še vedno blokirane račune pri osmih bankah.

sebastjan.morozov@dnevnik.si