Prometni inšpektorat in Durs pozivata interesna združenja prevoznikov, naj vplivajo na zakonito opravljanje storitev prevoza oseb (in blaga). Nezakonito poslovanje namreč po njihovih navedbah pomeni nelojalno konkurenco. Prometni in davčni inšpektorji bodo nadaljevali z nadzori. Vse uporabnike storitev prevoza pozivajo, naj zahtevajo račune za opravljene storitve, prevozniki pa lahko izkoristijo institut samoprijave.

Prometni inšpektorji so ugotovili kršitve predvsem s področja socialne zakonodaje oz. neustreznega organiziranja dela voznikov: dovoljeni čas vožnje ter upoštevanje predpisanih odmorov in počitka. Skupni znesek glob je znašal 26.010 evrov. Davčni inšpektorji so v prekrškovnem postopku izrekli pet opozoril, izdana je bila ena odločba z opominom, izdali pa so tudi sedem plačilnih nalogov. Skupni znesek izrečenih glob je znašal 13.200 evrov.

Prometni inšpektorji so izdali pet upravnih odločb v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi in kršitvami zakonodaje glede vzpostavitve evidenc delovnega časa voznikov ter izvajanjem notranje kontrole. Izrekli so 14 ukrepov za odpravo nepravilnosti, ki so se nanašale predvsem na pomanjkljivosti v zvezi z izvajanjem notranje kontrole, obveščanjem sprememb podatkov zbornicam, vzpostavitvam evidenc delovnega časa, obveščanjem Direkcije RS za ceste o priglasitvi posebnih linijskih prevozov in zagotavljanjem pogojev za delov voznikov. V prekrškovnem postopku so izrekli 13 opozoril, izdali 41 plačilnih nalogov za 54 prekrškov.

Davčni inšpektorji so ugotovili 18 kršitev, od tega so v petih primerih ugotovili nepravilnosti v zvezi s sklenjenimi podjemnimi pogodbami. V vseh primerih so zavezanci v času nadzora obračunali in plačali davke na podlagi podjemnih pogodb. V 12 primerih niso v celoti izdajali računov za vse storitve oz. za vse opravljene prevoze potnikov, so navedli v Dursu.

Davčni inšpektorji so odkrili, da zavezanci za davek v poslovnih knjigah niso evidentirali vseh prihodkov in izkazali premalo izstopnega DDV. Zavezance so zato pozvali k samoprijavi neobračunanega in neplačanega DDV. V kolikor tega ne bodo storili, bo davčni organ opravil postopke davčnega inšpekcijskega nadzora DDV od januarja 2009 naprej. Davčni inšpektorji so v enem primeru ugotovili tudi nepravilnosti v zvezi z drugimi dejavnostmi, ki jih davčni zavezanec tudi opravlja.

Kot so pojasnili v Dursu, je bilo v nadzor vključenih 22 naključno izbranih prevoznikov (13 samostojnih podjetnikov in devet pravnih oseb) s celotnega območja Slovenije. Davčni nadzor je potekal brez predhodne najave. Predmet davčnega nadzora so bile poslovne knjige in dokumentacija za obdobje od januarja 2009 do konca septembra 2009. Prometni inšpektorji pa so izvajali nadzor predvsem s področja preverjanja izpolnjevanja pogojev za opravljanje posameznih vrst prevozov, pogojev, ki veljajo za vozila in voznike, ter načina razporejanja voznikov na vožnje.