Tovrstni oglasi se, še posebno zdaj, ko povpraševanje po posojilih za nekajkrat presega ponudbo, zdijo mamljivi, vendar že klic na telefonsko številko, ki je zapisana na letaku, da vedeti, da nekaj ni prav. Gospa, ki zastopa podjetje, nam je namreč pojasnila, da bi morali 2500 evrov vredno posojilo odplačevati 24 mesecev oziroma dve leti, in to v mesečnih zneskih 230 evrov. To pomeni, da bi to posojilo dvakrat preplačali, efektivna obrestna mera, ki jo ponuja Kartagina, pa se giblje precej nad najvišjo še dovoljeno efektivno obrestno mero (EOM) za posojila podjetij, prek 200 odstotkov.

Za nameček ima Kartagina že od junija 2009 blokiran svoj edini transakcijski račun, v letih 2004 in 2007 pa se je njeno poslovanje znašlo pod drobnogledom tržnega inšpektorata in celo policije. Zelo vprašljivo je tudi, ali ima Kartagina za ponujanje potrošniških posojil vsa potrebna dovoljenja. Na letaku je namreč navedenih 10 poslovalnic po vsej Sloveniji - Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Ptuj in Slovenska Bistrica - medtem ko je iz evidenc urada za varstvo potrošnikov razvidno, da ima Kartagina dovoljenje (nalepko) za le štiri lokacije. Zaman smo iskali tudi sedež družbe, ki naj bi bil na Miklošičevi v Ljubljani, poleg glavne avtobusne postaje.

Da bi dobili kaj več pojasnil, smo se obrnili na Smaila Barakovića, direktorja Kartagine. V kratkem telefonskem pogovoru nam je zatrdil, da preostale lokacije pokrivajo s posredniki, da bi jasneje odgovoril, pa je želel, da mu vprašanja pošljemo po elektronski pošti. Zanimalo nas je predvsem, kje dobijo denar oziroma sredstva za izplačilo posojil, če pa imajo blokiran račun, in ali drži, da strankam ponujajo posojila z več kot 200-odstotno efektivno obrestno mero, kar je nezakonito - znašale bi lahko namreč kvečjemu nekaj deset odstotkov - vendar se nam Baraković po več dneh ni oglasil.

Obrnili smo se na tržni inšpektorat, ki je v preteklosti preiskoval prav to podjetje in ugotovil nepravilnosti. Kartagino so kasneje predlagali v postopek kaznovanja pri sodniku za prekrške, na policiji pa je tedaj tekel tudi predkazenski postopek. "V zadevi, ki se nanaša na družbo Kartagina, postopek še traja, zato vam podatkov o podrobno ugotovljenem dejanskem stanju še ne moremo posredovati," nam je tokrat pojasnila glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Velja opozoriti, da se je inšpektorat Kartagine lotil že leta 2007, ko je tudi ugotovili, da je podjetje izigravalo zakonodajo, saj je odobritev posojila pogojevalo s plačilom članarine kulturnemu društvu Cartago iz Maribora in se posledično izognilo preseganju najvišje še dovoljene EOM, o čemer so tedaj poročale Finance.

tomaz.modic@dnevnik.si