Čeprav te predpostavke niso regulirane, temveč zakonodaja predpisuje le minimalne standarde pri vrednotenju obveznosti (za izračune rezervacij), velja izpostaviti, da pravzaprav vsi njeni konkurenti pri informativnih izračunih vključujejo enake predpostavke kot pri izračunu rezervacij - nemške starostne tablice iz leta 1994 in tehnično obrestno mero 2,75 odstotka. V AS vam po drugi strani dodatno starostno pokojnino izračunajo na podlagi nemških tablic umrljivosti iz leta 1987 ter 3,25-odstotni tehnični obrestni meri.

To jim, čeprav dosegajo najslabše donose (in ne pokrivajo niti zajamčenega donosa zadnjih petih let), omogoča, da so pri informativnih izračunih, ki jih uporabijo pri novačenju zavarovancev, v samem vrhu - od nje sta boljši le še Pokojninska družba A in Prva osebna zavarovalnica. "V AS za nove zavarovance pripravljamo nov cenik pokojninske rente," so pojasnili.

V naši tretji največji zavarovalnici sicer zagotavljajo, da so rezervacije na novo sklenjenih pogodb v skladu z zakonodajo, torej da od marca 2005 uporabljajo tehnično obrestno mero, ki ni višja od 2,75 odstotka, ter upoštevajo verjetnost preživetja najmanj v višini, kot to določajo nemške rentne tablice smrtnosti iz leta 1994. To bo preverila tudi AZN, ki bo, "če bo odkrila neupoštevanje obstoječih predpisov, ukrepala v skladu s svojimi pooblastili".

tomaz.modic@dnevnik.si