Kakih 30 se jih je zbralo na "samoorganizirani izterjavi", kot so jo poimenovali, na Opekarski cesti v Ljubljani, kjer ima Prešernova družba svoje prostore. "Ironično, da sem približno dva meseca opravljala za Prešernovo družbo delo izterjave neplačanih obveznosti, torej sem klicala ljudi ali podjetja, ki so njim dolgovali denar. Delala sem prek študentske napotnice, približno štiri do šest ur na dan, obljubljali pa so mi 4 evre plačila na uro, ki pa jih nisem nikoli dobila," je povedala Ana Štromajer, ena izmed študentk na shodu. Dodala je, da je na neplačevanje te družbe opozorila tudi študentski servis, a niso reagirali in so še naprej izdajali napotnice študentom za delo za to podjetje.

Študentje prav tako opozarjajo na problem neplačevanja za delo hostes ali promotork. Andreja Jernejčič je denimo povedala, da ji podjetje Studio Tigris, za katerega je delala kot promotorka, že dve leti dolguje več kot sto evrov plačila, direktor se na njene prošnje in klice ne odziva.

"Študentje nimamo možnosti, da bi po uradni poti izterjali neplačani honorar, nimamo nikakršnega pravnega varstva, prav tako ne obstaja organ, ki bi nas ščitil. Žalostno je, da se dopušča takšno izkoriščanje študentov," je opozorila Ana Štromajer.

Toda kot kaže, je bil shod vsaj za nekatere študente uspešen. "Direktor Prešernove družbe se sicer ni prikazal na cesti, a me je kasneje poklical po telefonu in mi ponovno obljubil, da bom v kratkem dobila denar," je povedala Ana Štromajer.