Štirje vodilni menedžerji Iskratela so si namreč enakovredno razdelili lastništvo podjetja FinTel holding, ki bo prevzelo 17,5-odstotni lastni poslovni delež v Iskratelu. Vanj so ob ustanovitvi 17. decembra lani vložili 200.000 evrov osnovnega kapitala. Ali bodo za odkup prej omenjenega deleža morali najeti bančna posojila ali pa si potrebna sredstva izposoditi kar v sistemu Iskratel, ni jasno, saj vodstvo Iskratela na naša vprašanja včeraj ni odgovarjalo. Jasno ni niti, ali se je prodaja lastnega deleža FinTelu že zgodila. Polenec je namreč napovedal, da se bo to zgodilo že lani, a vpisa spremembe lastništva po naših informacijah še ni bilo.

Prav tako še ni znano, koliko bodo morali plačati za delež v podjetju, ki je imelo ob koncu predlanskega leta na račun rezerv in zadržanih dobičkov za skoraj 60 milijonov evrov kapitala. Nominalna vrednost tega deleža se sicer giblje nekaj čez 19.000 evrov.

Čeprav so menedžerji Iskratela sklenili opcijsko pogodbo za prevzem "zgolj" slabe šestine deleža, je mogoče na podlagi najnovejših premetavanj v lastništvu slutiti, da bo v kratkem lastnika zamenjala več kot polovica podjetja. Lastni delež se je namreč avgusta lani povečal prek 53 odstotkov, saj je Iskratel odkupil večino deleža, ki je bil do takrat v lasti hčerinske družbe Iskra Telekom holding. Ali bo tudi preostanek končal v rokah menedžerjev, ni znano, je pa treba poudariti, da je prvi mož Iskratela Polenec že večkrat napovedal vstop strateškega partnerja.

tomaz.modic@dnevnik.si