Spandau Ballet bo med drugim tudi prva skupina, ki bo igrala v vesolju, zunaj zemeljskih meja. To jim bo omogočil britanski medijski mogotec Richard Branson, na njegovi vesoljski ladji Enterprise. V breztežnostnem prostoru bodo izvedli svoje uspešnice, tudi "I'll Fly For You", "Gold" in"True".

Spandau Ballet je britanska skupina, ustanovljena v Londonu leta 1979. Njihova glasba je zmes funka, soula, jazza in synt-popa. V osemdesetih letih so bili ena najuspešnejših skupin, z desetimi top 10 hiti na lestvicah, ter štirimi top 10 albumi v Veliki Britaniji med leti 1980 in 1990. Leta 1990 so se razšli, meseca marca lani pa so napovedali vrnitev in pričeli turnejo oktobra 2009.

Večina Londončanov je za Spandau Ballet slišala maja 1980. Eleganten, dobro oblečen, in precej nenavadno s čistočo obseden band (rekli so, da sovražijo večino nastopov, saj so vsi tako umazani) je začel s svojim delovanjem. Njihova glasba je bila podobna začetkom The Rolling Stones ali The Kinks, ki je prešla v bolj elektronsko glasbo po temu, ko so pogosto zahajali v klube kot sta Sally in Blitz, kjer so poslušali skupine Kraftwerk in Telex. Klub Blitz je označen za rojstno mesto glasbenega in modnega fenomena osemdesetih let, nove romantike.

Niso želeli biti samo ena od mnogih skupin. In kmalu so postali ena največjih britanskih skupin. Največji, najprodornejši hiti Spandau Ballet so znani vsakemu, ki je bil rojen v zadnjih tridesetih letih in ima doma televizijo oz. računalnik in še posebej tistim, ki zahajajo v kino. Njihove skladbe so bile slišane v seriji »Simpsons«, »Spin City«, »Charlie’s Angels«, »The Wedding Singer« in »Ugly Betty«, kot tudi v oglasih za Coca Colo, Sony Ericsson, Caixa, Nissan, Nescafe, Pils in mnogih drugih. Priredbe njihovih skladb so naredili izvajalci kot so Black Eyed Peas, Nelly, Paula Anka, Lloyd & Lil Wayne ter drugi.

Tedaj novo nastala revija Face jih je dala na naslovnico, televizije so čakale v vrsti, da so lahko posnele njih in njihove oboževalce, glasbene založbe so se drenjale za to, da so lahko videle ta novi fenomen na elitnih nastopih. Kljub podpisu pogodbe z veliko založbo, so bili še vedno sestavni del klubske scene.

Poleg Duran Duran, Sade, Culture Club and Wham! ter mnogih drugih britanskih skupin, so se Spandau Ballet rodili iz novo-romantične scene s konca sedemdesetih let. Skupina je z uspešnicali kot so »True«, »Gold«, »Communication« in »Lifeline« dosegla status ikone in v dveh letih prešla od igranja v trendovskih nočnih klubih na nastope na velikih stadionih po svetu. S tretjim albumom »True« (1983) so napovedali bolj odrasel, sodoben zvok, ki sta ga producirala Tony Swain in Steve Jolley. Naslovna skladba »Set Adrift On Memory Bliss« je poklon Marvinu Gayeu (leta 1991 prirejena s strani PM Dawn) in je postala hit po vsem svetu.

V tem času so spremenili tudi zunanjo podobo. Novo-romantična oblačila so zamenjale 'pametne', drage, prilagojene obleke točno v času, ko je to storil tudi David Bowie. Pod vodstvom managerja Stevea Daggerja so postali ena najbolj komercialno uspešnih skupin. V karieri so »izstrelili« 23 hit singlov in bili prisotni na lestvicah v Veliki Britaniji skupno 500 tednov ter prodali preko 25 milionov izvodov plošč po vsem svetu. Nekaj skladb, npr.: »True«, »Gold« in »Through the Barricades« je postalo standardnih. Ogromen uspeh so poželi tudi z nastopom na Live Aid poleti leta 1985.

Spandau Ballet so skupaj vztrajali deset let. Prišli so, videli in se zabavali. Ko so odšli, so za seboj pustili krasno zapuščino. Sedaj pa so ponovno tu, da zaplešejo še en ples.