Ribinsk se je za slovensko ekipo pokazal kot izredno uspešno prizorišče, saj se reprezentanca v domovino vrača z zmago Vesne Fabjan v petkovem sprintu, šestim mestom Katje Višnar z iste tekme in današnjim drugim mestom obeh akterk v ekipnem sprintu. Reprezentantki sta zaradi zelo nizkih temperatur sobotno tekmo na razdalji izpustili.

Medtem ko se je najboljša slovenska tekačica Petra Majdič odločila, da rusko prizorišče, tako kot večina ostalih tekačic, ki so v vrhu tega športa, izpusti in čas raje izkoristi za pripravo, zaradi česar je bila konkurenca v Ribinsku nekoliko okrnjena, pa sta ponujeno priložnost odlično izkoristili varovanki trenerja Vladimirja Korolkeviča in v Rusiji dosegli uvrstitvi kariere, Fabjanova prvo in drugo mesto, Višnarjeva pa z današnjo uvrstitvijo prve stopničke svetovnega pokala v karieri.

Na današnjem ekipnem sprintu se je prva na skupno 7,8 km dolgo progo podala Katja Višnar, ki je prvič predala Vesni Fabjan kot najboljša, pred Švicarkama in drugo rusko ekipo. Dobro je nadaljevala tudi Fabjanova, ki je prvič predala s prednostjo 0,7 sekunde pred Italijanko Magdo Genuin.

Višnarjeva je v drugem delu izgubila nekaj sekund in Fabjanovi predala kot četrta, za prvo rusko ekipo ter prvo in drugo nemško ekipo. Junakinja petkove tekme Vesna Fabjan je nato spet tekla odlično in predala Višnarjevi na prvem mestu s prednostjo 0,7 sekunde pred Rusinjo Olgo Ročevo.

Petindvajsetletna Višnarjeva je nato obdržala mesto med najboljšo trojico in pred zadnjim nastopom Fabjanove predala kot tretja. Fabjanova je nadoknadila zaostanek za Rusinjami, in v ciljnem sprintu za 0,6 sekunde ugnala Ročevo. Zmage sta se veselili Nemki Böhlerjeva in Sachenbacherjeva.

"Malo sem bila še utrujena od petka, tako da sem se bala, kako bo z zadnjo predajo v klanec. Potem pa sem našla še tiste zadnje atome moči, saj sem vedela, da se bo na vrhu odločalo o zmagi, potem pa je bil tukaj še finiš, kjer mi je uspelo prehiteti še Rusinjo. Na koncu je malo zmanjkalo za zmago, a kljub temu sem zelo vesela rezultata," je po tekmi povedala junakinja tekem v Ribinsku Vesna Fabjan.

"Kljub temu, da je bila konkurenca nekoliko okrnjena, smo lahko izredno zadovoljni, saj sta dekleti pokazali dobro pripravljenost, kar je vsekakor dobra popotnica pred olimpijskimi igrami. Obe sta danes tekli odlično, še posebej Vesna je veliko nadoknadila tekom tekme, tako da se je ta konec tedna izkazal za zelo uspešnega," je po tekmi dejal vodja slovenskih tekaških reprezentanc Marko Gracer.

V moški konkurenci sta zmagala člana ruske prve ekipe Nikolaj Morilov in Aleksej Petuhov pred drugo ekipo Italije Fabiem Pasinijem in Lorisom Frasnellijem ter Nemcema Timom Tscharnkejem in Josefom Wenzlom.