"Vem, da v to ni verjel nihče, sama pa sem že zjutraj, ko sem gledala iz sobe na progo, vedela, da lahko zmagam. Enostavno sem se počutila zelo močno, pa tudi vedela sem, da mi ta proga zelo ustreza, saj sem tukaj vedno dosegla dobre izide. Kasneje mi je šlo iz teka v tek bolje," je povedala tekmovalka iz Besnice pri Kranju. Doslej največji uspeh je dosegla v tej sezoni na sprintu v nemškem Düsseldorfu, kjer je osvojila tretje mesto - do danes prve in edine stopničke v svetovnem pokalu.

V končnici finala je zmago Fabjanove za trenutek ogrozila Italijanka Magda Genuin, zasledovalke na čelu z vodilno tekmovalko svetovnega pokala Poljakinjo Justino Kowalczyk so izpadle iz boja za najvišje mesto. "Sama sem bila v vodilnem položaju in imela sem še veliko moči, pa tudi ko vodiš, ko greš zmagi naproti, dobiš dodatno moč. Kljub napadu Italijanke sem takrat vedela, da me nihče ne more ustaviti in da bo zmaga danes moja," je sklepni boj za prvenec na najvišji stopnički opisala druga Slovenka po Petri Majdič, ki ji je uspelo zmagati na tovrstni tekmi.

Fabjanova je pokazala izjemno predstavo v slogu največjih zvezdnic smučarskega teka. Najprej je prepričljivo dobila kvalifikacije, nato pa zmagala še v četrtfinalu, polfinalu in finalu. "Fizično sem dobro pripravljena, a tudi taktično sem tekla dobro. Vse se je izšlo tako kot se mora. Pomemben dejavnik pa so bile pri tem tudi izjemne smuči, zato hvala servisu, ki je res odlično opravil svoje delo in brez tega zmage seveda ne bi bilo."

Tekmovalki so se seveda uresničile tudi sanje. "Te se uresničujejo po stopničkah. Po vsakem dobrem nastopu sem si seveda želela še korak naprej. Že lani sem si želela uvrstitev na stopničke, a sem prišla le do četrtega mesta, zato so bile pred sezono cilj najprej stopničke, kar mi je uspelo v Nemčiji. Naslednja želja je bila seveda logična, zmaga. Vsak dober rezultat ti seveda da veliko motivacije in tudi jaz sem želela še višje. Gre za postopen napredek in tekmovalec obenem z rezultati tudi dozori v športnem smislu in zahteva čas. Za zmago je potrebnih tudi nekaj izkušenj, predvsem pa sem po stopničkah tudi sama začela verjeti v svoje dosežke. Vem, da na najvišji stopnički nisem zadnjič."

Logično vprašanje za Fabjanovo so bili olimpijski "apetiti" v Vancouvru, a žal v olimpijskem programu ni sprinta v prosti tehniki: "V klasičnem pa sem kar precej slabša, zato pričakovanja po današnji zmagi ne bodo drugačna. Seveda se bom v Kanadi predstavila po najboljših močeh, a vendarle gre za različni disciplini, zato ne kaže napovedati presenečenja. Vsekakor pa bom skušala dati od sebe vse, kar bom v tistem trenutku lahko. Kakšen bo potem rezultat, pa bomo videli po olimpijski tekmi. Upam, da bomo vsi skupaj zadovoljni."